4286636cd552c7f4e.webp

Kiikarit ja termit - Osto-opas

Julkaistu 07.05.2019 (Päivitetty 17.07.2024)
Miten valita sopivat kiikarit ja mitä kiikareiden merkinnät kuten suurennus, halkaisija ja katselukulma tarkoittavat.

Laadukkaat kiikarit ovat rakas väline lintuharrastajalle ja kaikille, jotka haluavat katsella ja tarkkailla luontoa. Kiikareista löytää iloa myös mökillä, urheilukilpailuissa, vaellusreissulla, veneillessä tai vaikka tähtitaivaan tarkkailussa.


Kiikareita on markkinoilla iso valikoima, hintahaitarin liikkuessa 50 euron ja reilusti yli 1500 euron välillä. Vaikka pienelläkin rahasummalla voi löytää hyvälaatuiset kiikarit, ne ovat kuitenkin sellainen tuote, missä hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä.


Harrastusnautintoon vaikuttaa todella paljon, katsooko esimerkiksi lintuja kirkkaan ja teräväpiirtoisen kiikarin läpi, vai joutuuko tuskailemaan epäterävää ja sameaa kuvaa. Kiikareita toki saa myös edullisesti mutta ihan halvinta ei ehkä kannata ostaa. Jo pieni lisäpanostus budjettiin saa huomaamaan kuinka kiikarien optinen laatu paranee. Kun mennään kiikarien hintahaarukan yläpäähän, kaikki kiikarit ovat yleensä laadukkaita ja merkkikohtaiset erot ovat hyvin pieniä.


Kiikarit ovat myös hyvin pitkäikäinen sijoitus, ja useimmilla kiikarimerkeillä on tuotteilleen 10 vuoden takuu. Hyvä optiikka ei menetä ominaisuuksiaan iän myötä. Kiikarista voi tulla luonnon tarkkailukumppani useaksi vuosikymmeneksi.


Mistä tietää millainen kiikari on itselle sopiva? Ratkaiseva asia on pääasiallinen käyttötarkoitus. Haluatko tarkkailla lintuja, vai kaipaatko teatterikiikaria, mikä soveltuu melko lähellä olevien kohteiden katseluun, vai kenties kiikaria vaellukselle, jolloin kiikarin koko ja paino ovat yleensä ratkaisevassa osassa.


Seuraavassa listaa, joka antaa jonkinlaista osviittaa, millaisia ominaisuuksia kiikarilta tarvitaan missäkin tilanteessa. Huomaa että joka tilanteeseen ei tarvitse ostaa omaa kiikaria, vaan yhdelläkin kiikarilla pärjäät useanlaisessa aktiviteetissa ja harrastuksessa.

 

Kiikari lintujen ja luonnon tarkkailuun?

Lintujen tarkkailuun eniten käyttämiä kokoja ovat esimerkiksi 7x42, 8x40, 8x42, 10x42 tai 10x50. Näissä malleissa suurennoksen ja etulinssin halkaisijan suhde on harrastuksen vaatimuksiin nähden parhaimmat.

Jos harrastat muuton seurantaa tai muuten haluat havaita kerralla suuremman määrän esim. lintuja, tällöin kiikarin laajempi näkökenttä on eduksi. Jos haluat tarkkailla pesiviä lintuja tai tehdä tarkempia tunnistuksia yksilöistä, niin silloin isommasta suurennuksesta on hyötyä.

Kiikari retkeille tai vaellukselle?

Rajut ulkoliikunnan muodot ja pitkät kantoreissut saavat kaipaamaan kiikarilta pientä kokoa ja kestävyyttä. On siis hyvä valita kiikari, joka mahtuu helposti laukkuun tai kulkee muuten kätevästi mukana. Mallien kumipäällystys ja vesitiiviys ovat myös sopivia ominaisuuksia, jolloin ei tarvitse olla huolissaan kenties nopeasti vaihtuvista keleistä. Varhain aamulla ja myöhään illalla tapahtuvaa käyttöä varten suositellaan kiikareita, joiden objektiivin halkaisija on suuri. Metsässä liikkuessa pienempi suurennus ja laajempi näkökenttä ovat eduksi.

Kiikari merelle, veneilyyn, kalastukseen tai muuhun vesiurheiluun?

Veden äärellä kiikaroidessa vesitiiveys ja kestävyys ovat etusijalla. Pelkkä kumimainen pinnoite ei takaa kiikarin vesitiiveyttä, vaan vesitiiveys vaatii että kiikari on typpitäytteinen. Toinen tärkeä veneilykiikarin ominaisuus on myös linssien pinnoite. Mitä parempi pinnoite linsseissä on, sitä enemmän valoa pääsee etummaiselta linssiltä silmälle, jolloin kiikareilla on parempi valovoima hämärissä olosuhteissa. Laadukkaissa kiikareissä tämä tarkoittaa n. 95% valon läpäisykykyä.

Liikkuvaan ja keinuvaan veneeseen suurin yleisesti todettu käyttökelpoinen suurennos on 7x. Tätä suuremmat suurennokset vaativat veneilyolosuhteissa kuvanvakaajaa. Kun kiikarissa on kuvanvakaaja, voi veneessä käyttää jopa 15x tai 18x suurentavia kiikaria.

Millaiset kiikarit sopivat urheilutapahtumiin?

Nopealiikkeisten urheilun seuraamiseen on sopivia laajakulmaiset kiikarit, jolloin liikkuvia kohteita on helpompi seurata. Sopiva suurennos on 7-12x, sen mukaan millaista tapahtumaa seuraat.


Sisätiloissa katsomot ovat yleensä lähempänä, joten siellä riittää usein pienempikin (7-8x) suurennus. Ulkona missä katsomot ovat kauempana, suurennus kannattaa olla 10-12-kertainen. Mietinnän arvoinen vaihtoehto on myös zoom-kiikari, koska se mukautuu kätevästi vaihtuviin tilanteisiin.

Kiikari museoon, teatteriin, oopperaan, muotinäytöksiin tai kirkkoon

Paikkoihin, joissa seurattava tai seurattavat kohteet ovat suht lähellä, suositellaan pieniä 3-5-kertaisella suurennoksella varustettua kiikareita. Suuremmissa kertoimissa kiikari tuo tapahtumat liian lähelle, jolloin esimerkiksi esityksen kokonaisuuden seurattavuus huononee.


Museoissa ja näytelyissä hyötyä on myös mahdollisimman lyhyestä tarkennusetäisyydestä, jolloin yksityiskohtia voi katsella kiikareilla läheltä!

Kiikarit tähtien katseluun ja tarkkailuun?

Kiikarit sopivat myös tähtien tarkkailuun, näet paljon enemmän tähtiä kuin paljain silmin! Kiikarin etuna kaukoputkeen varrattuna on mm. laajempi näkökenttä, mikä mahdollistaa laajojen kohteiden tutkimisen. Tähtisumujen ja planeettojen tarkkailuun sopii paremmin tähtikaukoputki.


Tähtien tarkkailussa suuri suurennus auttaa näkemään enemmän tähtiä. Suuri etulinssi ja lähtöpupilli keräävät kiikarin sisään enemmän valoa, jolloin kiikarilla on miellyttävä katsella vaikka tähtiryhmiä. Kiikarissa on hyvä olla mahdollisuus kiinnittää jalustaan. Jalustalta kiikaroidessa tähtitaivaan tutkiminen on vakaampaa ja miellyttävämpää.

Millainen on hyvä kiikari lapselle?

Mitä aikuiset edellä, sitä lapset perässä. Monet pienet, joiden vanhemmat tai sisarukset harrastavat lintubongausta, haluavat tutkia ympäristöään lähemmin.

Kiikareita lapsille hankkiessa on hyvä huomioida kiikareiden paino, sekä kiikareissa mainittu pupillien välinen etäisyys (silmien väli). Lapsien kasvot ovat aikuista ihmistä pienemmät ja kapeamman, joten täysikokoiset kiikarit eivät tuo täydellistä katselukuvaa.


Kolmas huomioitava asia on suurennos. Varsinkin ensimmäistä kertaa kiikarilla katselijan on aluksi vaikea löytää kohde osumaan näkökenttään. Pienempi suurennus tarjoaa laajemman näkökentän, joka helpottaa kohteen katselua ja sen seuraamista. Suurennos kannattaa katsoa 6-8-kertoimen haarukasta.

Kiikarin okulaarin ja tarkennuksen säätö

Oikein säädetyllä kiikarilla katseleminen on helppoa ja miellyttävää, eikä se rasita silmiä. Seuraavaksi kerrotulla menetelmällä saa tarkennettua minkä tahansa keskustarkennuksella varustetun kiikarin, olipa sitten kyseessä lintukiikari tai vaikka tähtikiikari.

  1. Katso kiikarin okulaarien läpi muutaman sentin etäisyydeltä. Käännä kiikarin putkia keskiakselinsa varassa kauemmaksi tai lähemmäksi toisiaan. Okulaarien etäisyys toisistaan on oikein, kun muodostuva kuva on täysin pyöreä.
  2. Sulje oikea silmä. Voit myös vaihtoehtoisesti peittää kiikarin oikeanpuoleisen objektiivin (etulinssi) linssisuojalla tai kädellä.
  3. Kohdista kiikari selkeään, suhteellisen lähellä (n. 8-10m) olevaan kohteeseen. Säädä nyt kuva mahdollisimman teräväksi kiikarin keskellä olevalla tarkennuspyörällä.
  4. Avaa oikea silmä.
  5. Sulje nyt vasen silmä. Tai taas vaihtoehtoisesti peitä kiikarin vasemmanpuoleinen etulinssi linssinsuojalla tai kädellä.
  6. Älä koske keskisäätöön! Katso samaa kohdetta ja säädä nyt oikeanpuoleisen okulaarin diopterisäätimellä kuva mahdollisimman tarkaksi. Kun diopterisäädön on säätänyt omalle silmälle kuntoon, siihen ei tarvitse enää koskea.
  7. Katso nyt molemmilla silmillä kiikarin läpi. Kuvan pitäisi olla selkeä ja terävä. Eri etäisyyksillä oleviin kohteisiin voi tämän jälkeen tarkentaa pelkästään käyttämällä kiikarin keskisäätöpyörää.


Termejä: Mitä on hyvä tietää ja mitä kiikareiden merkinnät tarkoittavat

Kiikareissa ilmoitetaan normaalisti ainakin kaksi eri lukua, joita kannattaa katsoa kiikareita ostettaessa. Luvut ovat esimerkiksi muodossa 10x50, 8x21 tai 7x50. Nämä kaksi lukemaa merkkaavat suurennussuhdetta sekä etulinssin halkaisijaa.


Mitä tarkoittaa kiikarin suurennos / suurennussuhde / suurennuskerroin (Magnification)

Otetaan esimerkkinä 10x42 -kiikarit. Näistä ensimmäinen luku merkitsee kiikarien suurennuskerrointa, joka on tässä tapauksessa 10. Suurennussuhteella tai suurennoskertoimella tarkoitetaan kohteen kokoa paljain silmin katsottuna verrattuna kohteen kokoon kun sitä katsotaan kiikarilla.

Esimerkiksi jos kiikarin suurennussuhde on 10x, se suurentaa kohteen kymmenkertaiseksi. Toisin sanoen 100 metrin päässä oleva kohde näyttää kiikarilla katsottuna olevan yhtä lähellä, kuin katsoisit samaa kohdetta paljain silmin 10 metrin päästä. 8-kertaisella suurennuksella, 100 metrin päässä oleva kohde näyttää kiikarilla katsottuna olevan 12,5 metrin päässä.

Isosta suurennoksesta on etua, koska se tuo kohteen lähemmäksi katselijaa ja tuntomerkkien erottaminen helpottuu. Iso suurennos tuo kuitenkin negatiivisiakin puolia, sillä suurennoskertoimen kasvaessa kiikarin valovoima heikkenee. Suuri suurennos tekee kiikarista yleensä myös raskaamman, jolloin kiikarien pitäminen vakaana on haastavampaa.


Käsivaralta kiikaroidessa käsien tärinän ja pienet liikkeet huomaa herkemmin verrattuna vähemmän suurentaviin. Suurennuksen kasvaessa myös näkökenttä kutistuu, jolloin kohteen poimiminen kiikarin näkökenttään vaikeutuu. Kaikesta näistä huolimatta sopiva suurennus on makuasia, ja suoraan ei voi sanoa mikä sopii kenellekin. Kokeilemalla se oma mieltymys selviää.

Kiikareiden jälkimmäinen luku kertoo kiikarin etulinssin halkaisijan mitan millimetreinä. Esimerkkikiikareissamme, 10x42, etulinssin halkaisija on siis 42mm. Etulinssin suuruus vaikuttaa kiikareiden sisälleen päästämän valon määrään. Mitä suurempi halkaisija on, sitä kirkkaampi kuva eli valovoimaisemmat kiikarit ovat kyseessä. Kun etulinssin halkaisijaa pienennetään, tulee kiikarin sisään vähemmän valoa. Tällöin kiikarin hämäränäkökyky on huomattavasti heikompi kuin suuremmalla linssillä varustetulla kiikarilla. Etulinssin halkaisijan kasvaessa samalla kasvaa myös kiikarin koko sekä paino.

Mikä on lähtöpupilli / Lähtöaukko (Exit Pupil)

Lähtöpupilliksi tai lähtöaukoksi kutsutaan sitä kirkkaan valon aluetta, joka osuu silmään kun katsot kiikarin okulaarilinssiin. Lähtöpupillin koko ilmaistaan sen aukon halkaisijana millimetreissä. Kiikarin kirkkaus riippuu lähtöpupillin koosta; mitä suurempi lähtöpupilli, sitä kirkkaampi kuva. Lähtöpupillin halkaisijan tulisi olla aina suurempi kuin silmän pupilli.


Ihmissilmän pupillin halkaisija valoisassa on noin 1,5 - 3 mm ja pimeässä n. 7-8mm. Jos kiikarin lähtöpupilli on pienempi kuin ihmissilmän pupilli, on kuin katsoisit kohdetta ovisilmän läpi. Ihmissilmä muuttuu iän myötä. Pupillin maksimikoko pienenee iän mukana, joten kiikarien lähtöpupillin tärkeys korostuu iäkkäämmillä ihmisillä.

Kiikarin lähtöpupillin koko määritellään jakamalla etulinssin halkaisija suurennoskertoimelle. Esimerkiksi 10x42 kiikarin lähtöpupilli on 4,2mm (42/10). 4,2mm on hyvä mitta sillä se on suurempi kuin silmän pupilli. 8x42 kiikarin lähtöpupilli on 5,25mm. Kerta ihmissilmän pupilli on valoisassa 1,5-3mm, on tässä tapauksessa silmän pupillilla varaa laajentua kun hämärämpää tulee. 8x42 on siis valovoimaisempi kuin 10x42. Kun lähtöaukko on 8 mm, se antaa enimmäismäärän valoa laajentuneisiin silmiin ja sopii siksi erinomaisesti pimeään ympäristöön. Jos kahdella saman mallisarjan kiikarilla on sama lähtöpupilliarvo, niin se kiikari, jolla on korkeampi suurennuskerroin, tuottaa kirkkaamman kuvan hämärässä. Lähtöpupilliarvot ovat aina vertailukelpoisia.

Kiikarit silmälasien käyttäjälle eli mikä on sopiva silmän etäisyys / katseluetäisyys (Eye Relief)

Silmäetäisyys/katseluetäisyys on etäisyys kiikarin okulaarilinssistä silmään. Kiikarin tuottama kuva on koko alalta terävä ja selkeä silloin, kun silmä on kiikarille suunnitellun katseluetäisyyden päässä. Katseluetäisyys on valmistajan kiikarikohtainen mitta, joka ilmoitetaan tuotetiedoissa.

Karkea ohjenuora on se, että kiikarin Eye Relief (katseluetäisyys) on oltava vähintään 16mm, jotta kiikari sopii silmälasien käyttäjälle. Sopivuuteen tosin vaikuttaa myös silmälasien tyyppi eli paksuus sekä kuinka lähellä lasit ovat silmiäsi.

Vasemmalla käyttäjä ilman silmälaseja. Silmäsuppilo vedetty ylös. Katseluetäisyys 18mm. Oikealla käyttäjä silmälasien kanssa. Silmäsuppilo työnnetty alas. Katseluetäisyys sama 18mm.

Jos silmä on liian lähellä okulaarin linssiä, kuvan laitaan tulee häiritsevää tummaa vinjetointia ja varjoa. Tämä varjo liikkuu silmien liikkeen mukana. Tätä saattaa tapahtua myös silloin kun henkilö, joka ei käytä silmälaseja, unohtaa nostaa kiikarin silmäsuojat ylös.


Jos silmä on liian kaukana okulaarin linssiä, koko kuvan ympärille muodostuu tummaa vingetointia ja varjoa. Kun viet silmiä kauemmaksi okulaarin linssistä, vinjetointi kasvaa. Tätä saattaa tapahtua myös silloin kun silmälaseja käyttävä henkilö unohtaa laskea silmäsuojat alas.

Vasen kuva: Silmä liian lähellä okulaaria. Keskimmäinen kuva: Silmä liian kaukana. Oikea kuva: Kun silmä on oikean katseluetäisyyden päässä, kuva on kauttaaltaan kirkas ja selkeä.

Pupillien välinen etäisyys / Silmien väli (Interpupillary distance (IPD))

Pupillien välinen etäisyys tai silmien väli tarkoittaa vasemman ja oikean silmän etäisyyttä, mitattuna kummankin silmän pupillin keskikohdasta. Tämä mitta tietenkin vaihtelee sillä ihmiset ovat erilaisia. Kiikareiden kohdalla tämä mitta on tärkeä, sillä jos silmät eivät osu kiikareille suunniteltuun IPD-mittaan, katsomasi kuva ei näy täydellisenä (saattaa tulla varjoa, näyttää että on kaksi katselupistettä).

Kiikarin tiedoista ilmenee kiikarille suunniteltu pienin ja suurin silmienväli. Kiikarit ovat keskeltä saranoitu, joten putkia kääntämällä lähemmäksi tai kauemmaksi, silmien välistä etäisyyttä pystyy säätämään.


Näkökentän laajuus (Field of View) / Kuvakulma (Angle of View)

Termit “näkökentän laajuus” sekä “kuvakulma” ovat toisiaan täydentäviä. Kummatkin termit kuvaavat vaakatasossa kuvattua näkymää, jonka näet kun katselet maisemaa kiikarilla. Näkökentän laajuus ilmoitetaan kiikareissa metreinä mitä se on 1000m päässä, ja kuvakulma puolestaan kulma-asteina. Mitä suurempi näkökenttä on, sitä helpompi kohde on löytää kiikarin kuvakenttään. Pienen näkökentän omaavalla kiikarilla kohteen saaminen kiikarin kuvaan voi olla paikoitellen todella hermoja raastavaa.

Kiikarin tiedoissa saatetaan puhua todellisesta (optinen) kuvakulmasta ja näennäisestä kuvakulmasta. Todellinen kuvakulma on näkökentän kulma mitattuna objektiivilinssin keskipisteestä. Näennäinen näkökenttä puolestaa kertoo sen, miten laajalta näkökenttä näyttää paljaalla silmällä katsottuna. Jos kiikareissa näkee kulma-asteen ilman mainintaa onko se todellinen vai näennäinen kuvakulma, voit helposti päätellä numeron koosta kumpi on kyseessä. Jos asteet ovat pieniä, esimerkiksi 6.3 tai 7.8, tällöin kyseessä on todellinen kuvakulma. Jos taas asteet ovat suuria numeroita, esim. 55 tai 68, se merkitsee näennäistä kuvakulmaa.

Hämäräluku / Hämäräerottelukyky (Twilight Factor)

Hämäräerottelukyky kertoo kiikarien suorituskyvyn heikossa valossa. Mitä suurempi hämäräluku on, sitä paremmin kiikarit sopivat vähäiseen valoon. Lukemaa 15 pidetään rajana, jonka alle menevät kiikarit sopivat käytettäväksi oikeastaan vain päivänvalossa.

Lähin tarkennusetäisyys (Minimum Focus Distance)

Voi tuntua omituiselta miettiä lähintä tarkennusetäisyyttä kiikareiden kohdalla, kun ensisijainen ajatus on katsoa niillä kauas. Kiikarit ovat kuitenkin myös erinomainen väline esimerkiksi hyönteisten havainnointiin tai vaikka museoon ja taidenäyttelyyn, jolloin lähelle tarkentaminen on tärkeää. Myös lintuharrastajat kaipaavat lyhyttä tarkennusetäisyyttä, jolloin kiikarit antavat mahdollisuuden nähdä pieniä yksityiskohtia (nokan muoto, rengastuksen

Tarkennusmekanismi (Centre Focus / Independent Focus)

Kiikareita on kahdella eri tarkennusmekanismilla. Yleisin ja suosituin on keskustarkenteiset kiikarit, jossa okulaarien välissä olevalla tarkennusrenkaalla säätyy molemmat okulaarit kerralla. Näistä löytyy lisäksi diopterinsäätö, jonka avulla kiikarien tarkennuksen voi hienosäätää käyttäjän silmien ja näkökyvyn mukaisiksi.

Toinen tarkennusmekanismi on sellainen, missä kummankin okulaarin tarkennus säädetään yksilöllisesti omasta tarkennusrenkaasta. Tämä mahdollistaa erittäin tarkan tarkennuksen, mutta tarkennus on myös hitaampaa kuin keskitarkenteisilla kiikareilla.

Keskitarkenteiset kiikarit ovat suositeltuja silloin jos katsot eri etäisyyksillä olevia kohteita, tai jos kiikareille on useampi käyttäjä. Okulaarikohtaisesti tarkkennettavat kiikarit puolestaan sopiva sellaisille, jotka tarkkailevat suht kiinteällä etäisyydellä olevia kohteita (esim. tähtitaivaan tarkkailuun, merillä).

Diopterin säätö (Diopter Adjustment)

Diopteria käytetään ilmaisemaan silmälasien voimakkuutta eli taittokerrointa. Kiikareissa diopterisäätimellä tasataan silmien mahdollinen näkökykyero. Säädön avulla kiikarien tarkennuksen voi hienosäätää käyttäjän silmien ja näkökyvyn mukaisiksi. Diopterisäätö mahdollistaa myös sen että useimmat silmälasien käyttäjät voivat katsella kiikareilla ilman silmälaseja.

Kiikarit automaattitarkennuksella

Kiikarivalmistajat käyttävät termejä, kuten "itsetarkentavat kiikarit" tai "automaattitarkenteiset kiikarit", mikä saattaa olla hyvin harhaanjohtava ja aiheuttaa asiakkaassa sekaannusta. 

Tällaiset kiikarit eivät itseasiassa tarkenna automaattisesti, eikä näissä ole minkäänlaista mekanismia mikä tarkentaisi puolestasi. Automaattitarkennuksen mainostaminen on vain markkinointiyritysten mainospuhetta.

Oikea termi tällaisille kiikareille voisi olla "kiinteä tarkennus" tai "tarkennusvapaa kiikari". Nämä kiinteän tarkennuksen tai pysyvän tarkennuksen kiikarit, joissa ei ole lainkaan tarkennusmekanismia, ovat suunniteltu niin että niissä on selkeä näkymä kohteisiin, jotka sijaitsevat 9-18 metristä äärettömään. Tällaisissa kiikareissa on siis pitkä terävyysetäisyys ilman että tarkennusta tarvitsee säätää. Kiinteän tarkennuksen kiikarit eivät sovellu lähikohteiden katseluun.

Kattoprisma ja porroprisma

Kiikareita on kahdenlaisia, nk. Porroprismakiikareita ja kattoprismakiikareita. Prismojen tehtävänä on korjata kuva oikein päin, niin että näkymä näyttää luonnolliselta; ilman prismoja kiikareista nähtävä kuva olisi ylösalaisin. Se kumpaa prismatyyppiä kiikari käyttää, selviää yleensä suoraan katsomalla kiikarin ulkomuotoa ja kokoa.

Kattoprismakiikarissa objektiivi, pieni keskusprisma ja okulaari ovat suorassa linjassa keskenään, joten kiikari voidaan muotoilla pieneksi ja kevyeksi. Kattoprismakiikarit ovat suoralinjaisia ja muistuttavat H-kirjainta.

Porroprismakiikarissa objektiivin ja okulaarin keskikohdat ovat eri linjalla. Tästä syntyy Porro-prisma kiikareille tunnuksenomainen mutkainen muoto. Valo kulkee z-kirjaimen muotoisen reitin matkallaan etulinssistä silmään. Porro-prismakiikarit ovat ulkomuodoltaan ”perinteisen / old-school” kiikarin malliset. Porroprima-kiikarit tarjoavat kattoprismakiikareihin verrattuna paremman syvyysvaikutelman ja usein myös laajemman näkökentän. Porroprimakiikarit eivät ole yleensä sääsuojattuja.

Pinnoitus (Coating)

Kuten kameran objektiivien linsseissä, kiikareissakin pinnoitus parantaa valon läpäisykykyä ja kontrastia sekä vähentää heijastuksia. Optisten osien pinnoitus on oleellisen tärkeä osa kiikareiden laatua.

Coated tarkoittaa, että ainakin yksi optinen pinta on pinnoitettu.

Fully Coated tarkoittaa, että kaikki optiset pinnat ovat pinnoitettu.

Multi-Coated tarkoittaa, että yksi tai useampi optinen pinta yhdestä tai useammasta linssistä, on pinnoitettu monikerrospinnoitteella.

Fully Multi-Coated tarkoittaa, että kaikki optiset pinnat, myös prisma, ovat pinnoitettu monikerrospinnoitteella.

Kiikareiden optiikan puhdistus

Puhtaat linssipinnat takaavat kirkkaan kuvan ja kohteiden katselu on mukavaa. Optiikan likaisuus aiheuttaa valon hajoamista, mikä vaikuttaa merkittävästi kuvan kontrastin heikkenemiseen. Kuvan terävyyteen likaisuudella on vain vähäinen vaikutus.

Optiikan likaantumista on mahdotonta täysin välttää, joten puhdistamisen taito on hyvä opetella. Metsässä tai muualla kenttäoloissa ei kannata alkaa isompaan puhdistusoperaatioon - korkeintaan pölyn ja irtoroskien kevyt puhaltaminen sopivalla puhaltimella.

  • Puhaltimella puhalletaan optiikan pinnalle ja ympärille kertynyt irtopöly ja roskat
  • Pölyharja on hyödyllinen isompien hiukkasten kevyeen poistoon. Harjaa ei tulisi koskea sormilla sillä sormeilun jälkeen harja pahimmillaan levittää vain rasvaa optiikan pintaan. Harja kannattaa ajoittain puhdistaa esimerkiksi spriillä huuhtelemalla, ja kun harjaa ei käytä, se kannattaa säilyttää suljetussa muovipussissa.
  • Mikrokuituliinat ovat tehokkaita linssipintojen puhdistuksessa. Samoin kertakäyttöliinoiksi sopivat myös valkoiset nenäliinat ja valkoinen talouspaperi. Uusiopaperista valmistettuja ja värjättyjä paperiliinoja kannattaa välttää, koska ne saattavat sisältää naarmuttavia partikkeleja. Mikrokuituliinat on syytä säilyttää pölyltä ja rasvalta suojaavassa suljetussa pussissa.
  • Puhdistusnesteen tarkoitus on helpottaa lian irtoamista, sekä liuottaa tiukemmin jähmettynyt tahra poistamiskuntoon. Turvallisinta on käyttää kiikarivalmistajan omia puhdistusnesteitä, jotka on suunniteltu nimenomaan optiikan pinnoitteita silmällä pitäen. Tislattu vesi toimii puhdistusnesteenä (ei aiheuta vesijohtoveden tapaan kalkkitahroja). Näiden lisäksi puhdistettu bensiini ja apteekista saatava sprii ovat myös tehokkaita puhdistusaineita.
  • Näiden edellä mainittujen lisäksi kertakäyttökäsineet, pumpulipuikot, valaisin ja suurennuslasi ovat hyödyllisiä apuvälineitä.

Puhdista ensin irtoroskat ja pöly puhaltimella ja/tai pölyharjalla. Puhdistaessa vältä hankaamista kaikissa olosuhteissa. Varovaisessa puhdistuksessa lika pyritään siirtämään ja imeyttämään kosteaan pyyhkeeseen mahdollisimman pienellä hankaamisella. Kostuta mikrokuituliinan kulma tai kertakäyttöinen linssipyyhe kevyesti puhdistusnesteellä. Älä kaada puhdistusnestettä suoraan optiikan päälle. Puhdista linssi kevyillä kaarevilla keskeltä reunoille päin suuntautuvilla pyyhkäisyillä. Pyyhkäise mahdollisesti linssin pinnalle jäänyt puhdistusnesteen kosteus kuivalla osalla mikrokuituliinaa.

Jos optiikassa on hiukan tiukempi tahra, voit pehmittää sitä puhdistusnesteellä. Aseta paperipyyhkeen pala tahran päälle ja kostuta se tipalla puhdistusnestettä. Odota hetki ja poista paperi. Toista toimenpide tarvittaessa.

Korkealaatuinen Zeiss Cleaning Kit puhdistussetti pitää sisällään kaiken tarvittavan optiikan puhdistukseen.

Testivoittaja kiikarit 2022

Steiner Navigator Pro 7x50 Compass kiikari voitti 2020 vuoden alussa Vene-lehden tekemän merikiikarivertailun. Tästä kiikarivertailun testivoittajasta tuli vuonna 2021 uusi päivitetty versio Steiner Navigator 7x50 Compass, joka tarjoaa tuttua erinomaista laatua vesillä liikkujalle.

Toivotamme hauskoja luontohetkiä. Ole yhteydessä asiakaspalveluumme jos haluat lisätietoja tai sinulla on kysyttävää!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
Swarovski AX Visio 10x32 - Nostaa kiikarit uudelle tasolle
article image
Digiscoping - valokuvia kaukoputkella ja kiikareilla
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia