12967863e1dcc5bb.webp

5 plus 1 vinkkiä dronen lennätykseen talviolosuhteissa

Heidi Makkonen
Heidi Makkonen@kala_slowphotography
Julkaistu 14.01.2025 (Päivitetty 14.01.2025)
Droonit ovat hauskoja työkaluja, mutta talvikelit haastavat niin kopteria kuin lennättäjääkin. Pienellä valmistautumisella ja suunnittelulla, sinulla on kuitenkin mahdollisuus tallentaa maagisen kauniita talvimaisemia lintuperspektiivistä.

1. Pidä akut lämpimänä

Käytä kuvaukseen aina täyteen ladattuja ja lämpimiä akkuja. Säilytä käyttämättömät akut lähellä itseäsi esim. takin povitaskussa. Mikäli kuvaat paljon talviolosuhteissa, suosittelemme harkitsemaan automaattisesti lämpiäviä akkuja, joita on saatavilla joihinkin drone malleihin.

Ennen lennätystä leijuta kuvauskopteria minuutin verran ilmassa akkujen lämmittämiseksi. Pystyt seuraamaan akkujen lämpötilaa kauko-ohjaimen näytöltä. Kylmässä ilmassa droonin lentoaika on lyhyempi kuin lämpimässä ilmassa, joten tarkkaile akun varausta lennätyksen aikana. 

Mikäli käytät matkapuhelinta dronen ohjaukseen, lataa myös sen akku täyteen ennen kuvausta. 

2. Tarkkaile sääolosuhteita ja lennä aina turvallisuus edellä

Tarkkaile lennätyspäivän sääolosuhteita. Muista lennätysturvallisuus ja vältä lentämistä kovassa tuulessa tai lumi-/räntäsateessa. Pidä aina näköyhteys droneen (VLOS). 

Vältä myös paksussa sumussa lennätystä, sillä se voi estää näköyhteyden kuvauskopteriin. Sumu muodostaa myös vettä drooniin ja kylmässä ilmassa se voi muodostaa kopteria vahingoittavia jääkiteitä sen potkureihin, moottoriin ja kameraan. 


3. Säädä valotus ja valkotasapaino manuaalisesti

Kirkas valkoinen lumi heijastaa paljon valoa ja se voi aiheuttaa ongelmia kuvauksen aikana. Säädä valotusta manuaalisesti ja tarkkaile kauko-ohjaimen näytöltä kuvan histogrammia välttääksesi kuvan yli- tai alivalottuminen.

Aseta kameran valkotasapaino manuaalisesti, niin että kuva näyttää mahdollisimman totuuden mukaiselta. Kuvaa kuvat raakana ja säädä vielä tarvittaessa jälkikäsittelyssä valkotasapainoa. 

ND-suotimet helpottavat kuvaamista kirkkaissa olosuhteissa. Ne mahdollistavat pienempien aukkoarvojen ja suurempien suljinnopeuksien käyttämisen myös kirkkaassa päivänvalossa. 

4. Panosta käsien lämpimänä pitämiseen

Pidä itsesi ja etenkin kätesi lämpimänä. Sormet ovat erittäin herkät paleltumaan talvikelissä ja kylmettyneet sormet vaikeuttavat dronen operointia. Panosta kuvaushanskoihin, jotka ovat riittävän notkeat kauko-ohjaimen ja näytön käsittelyyn. Myös mukaan otettavat kädenlämmittimet ovat erinomainen ratkaisu käsien lämpimänä pitämiseen.

5. Hyödynnä auringonnousut ja -laskut, sommittele

Talvipäivien kullan ja sinisen sävyissä loistavat taivaat auringonnousujen ja -laskujen aikaan ovat maagisia hetkiä, joita kannattaa myös dronekuviin metsästää. Tällöin kuviin tallentuu myös kaunista valojen ja varjojen leikkiä, joka näyttäytyy kuvissa paljon kauniimpana kuin keskipäivän tasainen valo. 

Harjoittele sommittelua! Hyödynnä kuvissa linjoja, jotka suuntaavat katsetta haluttuun kohteeseen. Esimerkiksi joet, tiet ja sillat ovat erinomaisia katsetta ohjaavia linjoja.


Katsetta johdattelevat linjat luovat mielenkiintoa valokuvaan, Kuva: Vedenemo / Heidi Makkonen

Hyödynnä kultaisen leikkauksen sommittelua ja asemoi kuvan pääkohde linjojen leikkauskohtiin. 

Etsi kolmioita kuviin, jotka luovat mielenkiintoa ja dynamiikkaa kuvan sisältöön. Eli etsi esimerkiksi kuviin kolme elementtiä, jotka muodostavat keskenään kolmion.

6. Dronekuvausta talvella ei kannata pelätä

Käytä laskeutumisalustaa dronen nostoon ja laskeutumiseen. Dronen moottorit voivat vahingoittua lumen kosteudesta, joten laitteen koskeutusta lumeen kannattaa välttää.

Vaikkakin dronekuvaus talvella on hieman haastavampaa kuin lämpimissä kesäkeleissä, ei sitä missään nimessä kannata pelätä. Huolellisella valmistautumisella taataan sinulle mitä upeimmat ja mukavimmat kuvaushetket ja dronen muistikortille tallentuu upeita talvisia maisemia. Tulokset korvaavat kaiken sen vaivan, lupaamme sen! 


Kuva: Jääkarhu / Heidi Makkonen

Katso koko dronevalikoimamme tästä linkistä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
Canon EOS R5 Mark II - luontokuvaajan kokemuksia
article image
Muotokuvaus miljöössä akkusalamoilla
article image
Valokuvaajan yleisimmät valonmuokkaimet
article image
Salamaopas 6: Valaisukaluston hankinta
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia