11266b49a4ced1ef.webp

Muotokuvaus miljöössä akkusalamoilla

Heidi Makkonen
Heidi Makkonen@kala_slowphotography
Julkaistu 08.07.2024 (Päivitetty 13.01.2025)
Tehon, helppouden ja mukana kuljetettavuuden vuoksi akkusalamat ovat jo useampia vuosia olleet muotokuvaajien valinta valonlähteeksi. Akkusalama ei rajoita kuvauslokaatiota vaan ennemminkin sen laajentaa mahdollisuuksia oman valon kanssa työskentelyyn, v

Akkusalamat


Akkusalama on salamalaite, joka saa virtansa akusta. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteen ei tarvitse olla kytkettynä verkkovirtaan sen käytön aikana. 


Akkusalamoiksi luokitellaan tässä yhteydessä käsisalamat sekä ns. monolightit, joissa on samassa yksikössä välähdyspää ja salaman virtaosa.


Tuulisella merenrannalla tehdyissä muotokuvauksissa käytettiin Godox ad400 akkusalamaa. Salamaa kannatteli Avengerin C-stand sekä kuvauksissa mukana ollut assistentti.

Kuvauskalusto akkusalamoiden kanssa työskennellessä


Akkusalamoiden kanssa työskennellessä miljöössä, tarvitset kuvauskalustoon kameran lisäksi valon ja valonmuokkaimen, valaisinjalustan, hiekkasäkin painoksi valolle ja lähettimen, jolla väläyttää valo. Mikäli kuvaat pienillä käsisalamoilla tai Godox Wistro ad 100 / ad 200 akkusalamoilla tarvitset myös adapterin, jolla saat salaman kiinnitettyä jalustaan. Adapteria käsitellään myöhemmin tässä tekstissä.   


Lähetin

Lähetin on kameran salamakenkään asennettava ”palikka”, joka Godoxin valoissa on aina kamerabrändin kanssa yhteensopiva eli Nikonin kameralle Nikonin lähetin jne. Lähettimen tehtävänä on säätää salaman tehoa ja lähettää salamalle väläytyskäsky. 


Valaisinjalusta

Valaisinjalusta kannattelee salamaa. Miljöössä työskennellessä valaisinjalustan on hyvä olla tukeva, mutta siihen ei kannata yksinään luottaa. Jalustaan on hyvä laittaa lisäpainoa, sekä mahdollisuuksien mukaan kannattaa pyytää assistenttia mukaan kannattelemaan valaisinjalustaa. Valaisinjalusta ja valonmuokkain ovat yhdessä helposti tuulta ottavia yksikköjä ja todella herkkiä kaatumaan.   


Valonmuokkain

Miljöömuotokuvauksessa paras muokkain on joko kevyt ja kokoontaittuva sateenvarjo, tai kokoontaittuvat octaboxit. Lisäksi hyvin miljöössä toimivia valonmuokkaimia ovat ns. scrimit jotka pehmentää vallitsevan valon vaikutusta. Scrimien kanssa työskennellessä tarvitaan poikkeuksetta apukäsiä kannattelemaan niitä.


Adapteri käsisalamalle

Kun käsisalamaa käytetään kamerasta irti, tarvitaan sen kiinnittämiseksi valaisinjalustaan adapteri, joka on käytännössä kehikko, johon salaman saa kiinni ja kehikossa on myös erilaiset kiinnitysmahdollisuudet valonmuokkaimille. Adapteri on nimeltään Godox S2 Bracket -adapteri. Tämä sopii mm. Godoxin käsisalamoille (V1 ja V860) , ad200 salamalle ja jopa ad400 salamalle. 



Speedlight on kiinnitetty Gofoxin S2 adapteriin, johon saa kiinnitettyä erilaiset valonmuokkaimet ja sateenvarjot.

Mikä valo miljöömuotokuvaukseen? 


Miljöössä työskennellessä useimmiten vallitsevaa valoa on suht paljon tarjolla ja useimmiten salamalla täydennetään vallitsevaa valoa tai käytetään aurinkoa korkovalona ja salamalla avataan varjopuolta. Useimmiten miljöömuotokuvissa riitttää pienitehoiset akkuvalot mainiosti kuten esimerkiksi Godox V1, Godox V860 III, Godox wistro ad200 jne.



Mikäli tarvetta on kuvata vastavaloon kirkkaassa auringonpaisteessa, pysäyttää tuulessa hulmuavia helmoja tai nopeasti liikkuvia kohteita, tällöin tarvitaan suurempitehoista valoa kuten Godox wistro ad400 pro tai Godox wistro ad600 pro. 

Miten salamaa käytetään miljöössä? 


Kun salamaa käytetään ulkona edetään seuraavasti: 

  1. Käännä kameran kuvaustila A (aperture priority) asentoon ja valitse aukko, jolla haluat kuvata. 
  2. Valitse valotuksen mittaukseen keskipistemittaus. 
  3. Katso että salaman lähetin on suljettuna tässä vaiheessa. 
  4. Nyt katso millaista valotusaikaa kamera tarjoaa haluamallasi aukolla. Mittaa valotus niin, että tausta jää tummemmaksi kuin itse kuvattava. (Kuvan kirkkain kohta tulee kuvauskohteeseen)
  5. Käännä kamera takaisin M-moodiin ja aseta edellisessä kohdassa saatu valotusaika tai vielä lyhyempi aika ja haluamasi aukko kameraan. Säädä iso-herkkyyttä tarpeen mukaan ylöspäin.  
  6. Käännä salaman lähetin päälle ja kytke valoon virta päälle. Tarkista, että salamassa on HSS (high speed sync) päällä.
  7. Säädä salaman tehoa asteittain minimitehosta ylöspäin löytääksesi kohdan, jossa valoa on riittävästi. Tarkkkaile histrogrammia löytäääksesi oikean valotehon! 


Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
5 plus 1 vinkkiä dronen lennätykseen talviolosuhteissa
article image
Canon EOS R5 Mark II - luontokuvaajan kokemuksia
article image
Valokuvaajan yleisimmät valonmuokkaimet
article image
Salamaopas 6: Valaisukaluston hankinta
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia