Lämpökamerat esittävät ihmissilmälle näkymättömän lämpöenergian vaihtelun visuaalisesti ja ymmärrettävästi.
Laitteilla voi havainnoida esimerkiksi rakennusten, ihmisten ja eläimien lähettämää lämpöenergiaa eli infrapunasäteilyä (IR). Vaikka íhmissilmä ei pysty havaitsemaan tätä säteilyä, infrapunateknologialla varustettu kamera pystyy siihen.
Infrapunakameran toiminta perustuu anturiin, joka tunnetaan nimellä mikrobolometri. Anturi koostuu tuhansista pienistä lämmön ilmaisimista. jotka muuttavat infrapunasäteilyn sähköisiksi signaaleiksi. Lämpökamera käsittelee nämä signaalit ja luo niistä visuaalisen kuvan lämpötilan jakautumisesta kuvatulla alueella eli lämpökuvan tai termogrammin.
Lämpökameran tuottaman kuvan avulla nähdään, kuinka paljon lämpöä säteilee kohteesta. Lämpösäteilyn määrä ilmaistaan väreillä, joissa kylmät lämpötilat edustavat sinisen, violetin ja vihreän sävyjä. Lämpimät lämpötilat ilmaistaan punaisen, oranssin ja keltaisen sävyissä.
Lämpökameroita on erilaisia ns. kädessä pidettäviä laitteita ja droneja, jotka on varustettu lämpökameroilla, joihin tässä artikkelissa perehdytään tarkemmin.
Dronen lämpökamera pystyy havaitsemaan lämpöaaltoja laajemmilta alueilta. Niiden ehdottomana etuna nopeus ja ketteryys sekä kustannustehokkuus verrattuna siihen, jos sama työ tehtäisiin esimerkiksi lentokoneesta tai ihmisen liikkuessa maastossa. Lämpökameran avulla pystytään tuottamaan lämpökarttoja, jotka auttavat havainnoimaan kylmiä ja kuumia kohteita.
Jotta kamera pystyy havainnoimaan lämpöaaltoja, se tarvitsee käyttöönsä erikoisobjektiivin, joka poimii infrapuna-taajuuksia sekä lämpöanturin ja kuvaprosessorin, jotta kameran tuottama data pystytään esittämään visuaalisesti näytöllä.
Monet ulkoiset tekijät vaikuttavat siihen, millaista tietoa lämpökamera tuottaa. Tällaisia tekijöitä ovat mm. pintojen ominaisuudet, kuten pinnan heijastavuus ja läpinäkyvyys. Esimerkiksi kiiltävät pinnat vapauttavat huonommin lämpöaaltoja ja näin ollen niitä on vaikeampi havaita lämpökameralla. Sen sijaan esimerkiksi ihmiset, puu ja betoni ovat ominaisuuksiltaan hyvin lämpöä vapauttavia ja niitä onkin puolestaan helpompi havaita lämpökameran avulla.
Muita lämpökameran tuottamaan dataan vaikuttavia tekijöitä ovat:
Droonin tuottama lämpödata näytetään näytöllä tavanomaisena kuvana ja lämpökuvausohjelmiston avulla käyttäjä voi muuttaa kuvan väripalettia.
Myös käytetyn lämpökameran malli vaikuttaa siihen, missä muodossa kuva tallentuu, millaisia väripaletteja on käytössä ja tallentuuko kuviin esimerkiksi lämpö- ja sijaintitietoja
Älä koskaan suuntaa dronen lämpökameraa kohti voimakasta energianlähdettä, kuten kohti aurinkoa, laavaa tai laseria. Voimakkaasti lämpöenergiaa säteilevät pinnat voivat vaurioittaa lämpökameran lämpöantureita.
Mikäli kameran optiikka likaantuu, puhdista se. Noudata puhdistuksessa valmistajan ohjeita ja ole erittäin varovainen puhdistustoimenpiteissä. Jos et ole varma, miten toimia, kysy apua.
Yritykset ja yhteisöt ovat käyttäneet lämpökameradrooneja moniin eri käyttötarkoituksiin. Tässä on muutamia yleisimmistä käyttökohteista.
Lämpökameralla voidaan mm. havaita eläinten käyttämät polut, sillä poluilla lumi pakkautuu tiiviimmäksi kerrokseksi ympäröivän lumikerrokseen verraten. Samoin esimerkiksi jäälle tehdyt pilkkireiät näkyvät hyvin.
Yksi yleisimmistä käyttökohteista on palontorjuntatehtävissä. Droonit voivat helposti havaita rakennus- ja metsäpalot sekä tulipalojen kuumimmat pisteet. Savu tai huono valaistus eivät ole lämpökuvauksen esteenä.
Palontorjuntatehtävien lisäksi lämpökameralliset dronet helpottavat pelastusviranomaisten työtä myös pelastus- ja etsinätehtävissä esimerkiksi luonnossa. Etsintä- ja pelastustoiminnassa esimerkiksi ihmisestä tuleva lämpö voidaan havaita maastossa liikkuvaa etsijää nopeammin. Lämpökamera dronen avulla voidaan merkittävästi lyhentää etsintäaikaa maastossa.
Lämpöanturit helpottavat myös havainnoimaan sähköverkon vikakohdat. Esimerkiksi muuntajat ja aurinkopaneelit käyvät ympäristöään kuumempina. Jos lämpötilaeroa ei ole, voi sähkölaitteessa siis olla vikaa. Dronella tarkastukset ovat nopeampia suorittaa ja vikakohdat havainnoidaan nopeammin ja tarkemmin. Dronella suoritetut tarkastukset tuovat myös kustannussäästöä sähköverkon ylläpitäjälle.
Asuin- ja liikerakennusten katot vaativat tarkastuksia. Dronen lämpökameralla suoritetut tarkastukset auttavat havainnoimaan esimerkiksi katon lämpövuodot, jotka lisäävät kiinteistön energiankulutusta ja ovat riski kosteusvaurioille.
Kameraliike on DJI Enterprise -tuotteiden virallinen jälleenmyyjä. Meiltä saat siis kaikki artikkelissa käsitellyt thermal dronet, maatalouskäyttön tarkoitetut DJI Agras kokonaisuudet. Sekä toki varaosat, lisätakuun ja ammattitaitoisen asiakaspalvelun.
Autamme mielellämme oikean laitteen valinnassa. Kysy rohkeasti myös tarjouspyyntö.