107667953d8eca94.webp

Salamaopas 3: Salaman valoteho

Heidi Makkonen
Heidi Makkonen@kala_slowphotography
Julkaistu 24.06.2024 (Päivitetty 16.07.2024)
Salamaa hankkiessa on tarpeen perehtyä sen antamaan valotehoon, sekä maksimitehoon että minimitehoon. Näiden lisäksi on tärkeää tietää, millaisella tehoalueella salamaa pystyy säätämään.

Salamaoppaan kolmannessa osassa sukelletaan syvemmälle valojen tekniseen puoleen. Tässä osassa perehdytän valotehoon ja opitaan, millainen valo sopii mihinkin olosuhteisiin.


Mikä vaikuttaa valotehoon?


Salaman maksimi valoteho on se luku, joka on ilmoitettu laitteen teknisissä tiedoissa. Luku ilmoitetaan Ws - yksiköissä.


Valokuvauksessa valotehoon vaikuttaa myös valon etäisyys kohteesta, mitä lähempänä valo on kohdetta sitä voimakkaampi on valoteho ja sitä nopeammin valoteho vähenee suhteessa valaistavaan kohteeseen. 


Etäisyyden kasvaessa valon väheneminen tasoittuu eikä se ole enää niin voimakasta, kuin juuri lampusta vapautuneella valolla (inverse square law).


Käytettävät valonmuokkaimet vaikuttavat myös valotehoon, ne himmentävät valoa sekä levittävät valoa ympäristöön.

Käänteisen neliön laki (inverse square law) havainnollistettuna. Mitä lähempänä valo on kohdetta sitä voimakkaampi on valoteho.

Salaman valoteho ja f-arvo


Esimerkiksi, jos sinulla on 400 Ws ja 800 Ws salamavalot. Antaa 400 Ws:n salama täydellä teholla puolet vähemmän valoa kuin 800 Ws:n salama täydellä teholla.


Aukkoarvoissa valotehon puolittuminen/lisääntyminen tarkoittaa valon vähenemistä/lisääntymistä 1 aukon verran. 


Esimerkiksi jos 800 Ws:n salamalla optimaalinen valotus täydellä teholla saavutetaan aukolla f32, on vastaava arvo 400 Ws:n salamalla täydellä teholla yhden aukon vähemmän eli aukolla f22.   


Edellä kerrottu esimerkki taulukkona (valotehot ilmoitettu Godoxin käyttämillä tehoarvoilla)  ja tähän lisätty vielä muutamia valotehoja lisää salamatehojen vaikutuksen havainnollistamiseksi : 

Salaman teho ja aukko

Salaman tehon vaikutus kuvattavaan kohteeseen 


Tässä kohtaa on hyvä tunnistaa, mitä ja miten aikoo kuvata sekä miten kohteen aikoo valaista. 


Jos 800 Ws:n salama olisi asetettu täydelle teholle (1/1) ja optimaalinen valotus saavutettaisiin aukolla 32, on lopputuloksena valokuva, jossa on aimoannos yksityiskohtia sekä kuvan etu- että taka-alalla.  Tämä ei välttämättä ole kovin esteettinen lopputulos esimerkiksi miljöö potreteissa, jos/kun kuvaan halutaan saavuttaa pehmeämpää taustaa.


Tällöin olisikin mielekkäämpää tiputtaa valotehoa 1/16 osaan, jolla saavutetaan aukko f8 tai jos tavoitellaan vielä pehmeämpää lopputulosta esim. aukolla f2.8, voidaan salaman teho tiputtaa lähelle sen minimitehoa 1/128. (kts. edellinen taulukko)


Tästä voidaankin päätellä, että potrettikuviin riittää mainiosti hieman pienempi tehoiset salamat, joissa on kuitenkin hyvä olla laajat mahdollisuudet tehonsäätöön ja näin saadaan enemmän taiteellista vapautta sekä mahdollisuuksia leikitellä valolla sekä mahdollisuuksia luoda erilaisia valokuvia. 


Mihin tarvitaan suurta valotehoa?

Esimerkiksi suuria ryhmiä kuvatessa tai autoja kuvatessa syväterävyyttä tarvitaan enemmän. Esimerkiksi ryhmäkuvissa ihmisiä voi olla kolmessa tai jopa viidessä rivissä, tällöin on tärkeää, että sekä etu- että takarivissä seisovat ihmiset ovat terävinä kuvassa.


Ryhmäkuvissa päävalot täytyy sijoittaa kauemmaksi ryhmästä, jotta valoista ja siihen liitetyistä valonmuokkaimista lähtevät valokeilat kattavat koko ryhmän ja valaisee riittävän tehokkaasti. Tällöin tarvitaan valolta enemmän valotehoa, jotta pystytään kuvaamaan pienemmällä aukolla, jotta saavutetaan laajempi syväterävyysalue. 



Miksi salamassa on hyvä olla laaja tehonsäätö alue?


Jos käytössä on studiovalo, jossa on laaja tehonsäätöalue, pystyy valotehoa helposti tiputtamaan ja aukkoa avaamaan vaikka 6-7 yksikköä. Näin saavutetaan kapeampi syväterävyysalue ja pehmeämpi tausta valokuvaan. 


Voi myös tulla vastaan tilanne, ettei valoa saa riittävän pienelle teholle suurella aukolla kuvatessa ja kuva ylivalottuu. Tällöin voi ottaa avuksi objektiivin eteen laitettavan nd-suotimen, jolla saa hieman tummennettua kuvaa. Vaihtoehtoisesti voi myös vaihtaa tilalle pienempi tehoisemman valon, jolla saavutetaan toivottu valotus. 




Godox ad400 on tehokas 400 Ws:n salama, jossa on laaja tehonsäätöalue.

Tässä on muutama suuntaa antava vinkki valoista ja missä kuvauskohteissa ne toimivat: 


Pienitehoinen salamavalo 76-100 wattia, kuten Godox 860 III , Godox V1, Godox Wistro AD100 pro →   Sopii sisätiloihin kapen syväterävyyden -muotokuviin ja perusmuotokuviin/hääpotretteihin ulkona. 

200 ws salamavalot, kuten Godox AD200 pro → Sopii sisä- ja perusmuotokuviin ulkona ja joihinkin kokovartalokuviin vuorokaudenajasta riippuen

Salamavalot, joiden teho on 400 wattia tai enemmän, kuten Godox Wistro AD400 pro tai Godox AD600 pro. → Sopii sisätiloihin, mutta ei kovin kapean syväterävyyden kuviin. Ryhmäkuvat sisällä ja ulkona. 

Salaman tehon säätö

Salaman valotehoa säädetään joko suoraan salamavalossa olevalla säätimellä, salaman voimaosasta tai lähettimestä, joka on yhdistetty salamavaloon. Valotehon säätöalue on riippuvainen valomallista. Se mikä täytyy muistaa ja huomioida, että kaikissa valoissa ei ole mahdollista säätää tehoa välillä 1/1-1/256, joissakin valoissa säätöalue on kapeampi. 


Se miten salaman tehon säätöalue ilmoitetaan on merkkikohtaista. Godoxin salamoissa tehot ilmoitetaan näin suurimmasta pienimpään: 1/1 - 1/2 - 1/4 - 1/8 - 1/16 - 1/32 - 1/64 - 1/128 - 1/256 . Yhden askeleen muutos tarkoittaa tehon lisääntymistä tai vähentymistä puolella eli valon lisääntymistä tai vähetymistä yhden aukon verran. 


Joillakin merkeillä säätöalue voi olla esim. 1-10 (10 ollessa suurin teho), jossa esimerkiksi tehon muutos 10:stä 9:ään merkitsee valotehon vähenemistä yhdellä aukolla. 


Lähettimestä voidaan säätää millaisilla askeleilla tehonsäätö tapahtuu: 1/10 aukon vai 1/3 aukon välein. Pienillä tehosäädöillä mahdollistetaan valaisun hienovarainen säätö ja näin päästään lähimmäksi optimaalia ja haluttua valotusta, esimerkiksi, jos tavoitellaan tasaisesti valaistua valkoista taustaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
Muotokuvaus miljöössä akkusalamoilla
article image
Valonmuokkaimet
article image
Salamaopas 6: Valaisukaluston hankinta
article image
Salamaopas 5: Valon mittaaminen
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia