1251561c469b594c60.jpg

Valaisinjalustan osto-opas

Julkaistu 22.12.2021 (Päivitetty 17.07.2024)
Valaisinjalustan tärkein tehtävä on tarjota vankan ja luotettavan tuen valolle sekä valonmuokkaimille. Valitse käyttöösi sopivan korkea salamajalusta, ja mieti, tarvitseeko sinun kantaa jalustaa paljon mukana, vai käytätkö valojalkaa pelkästään studiossa.

Valojalustan osto-opas - näin valitset sopivan valaisinjalustan

Etsitkö valojalustaa mutta turhaudut kun valikoimaan on enemmän kuin tarpeeksi? Oikean valojalustan valintaa helpottaa kun pystyt vastaamaan seuraavaan neljään kysymykseen:

1. Kuinka paljon valo sekä mahdolliset kiinnitettävät valonmuokkaimet ja lisätarvikkeet painavat yhdessä?


Tämän laskusuorituksen tehtyäsi saat lukeman, joka on kantavuus jonka salamajalusta tulisi kestää. Valaisinjalustan tärkein tehtävä on tarjota vankan ja luotettavan tuen laitteellesi.

Valojalustojen tiedoissa kerrotaan jalustan kantavuus, jonka jalusta kestää turvallisesti ja vakaasti. Kantavuudesta tulee huomioida se, että kantavuus on eri, onko jalusta minimimitassa tai maksimimitassa. Huomioi myös vähintään pieni vara kantavuudessa. Esimerkiksi jos valosi ja valonmuokkaimesi painaa 3kg, valitse ennemmin jalka jonka maksimikantavuus on 4kg.


2. Kuinka korkealle haluat asettaa valon?

Turhaa korkeutta ei kannata ottaa. Ei myöskään liian matalaa jalustaa.

Esimerkiksi jos olet potrettikuvaaja, eikä sinulla ole tarvetta asetella valoa 4-5 metriin, tällöin 2,5m korkeuteen yltävä on todennäköisesti sinulle sopiva. Korkeutta tulisi myös ajatella niin, että jos haluat asettaa valon 2,5m korkeuteen, emme suosittele sinulle 2,5m jalustaa vaan ennemmin esimerkiksi 3m korkeuteen ulottuvaa jalustaa.

Miksi näin? Koska 3m jalusta aseteltuna 2,5 metriin on tukevampi kuin 2,5metrin jalusta vedettynä äärimmilleen 2,5metriin. Isompi jalusta tuo myös tukea oman painonsa, paksumpien putkien sekä footprintin puolesta.


3. Tarvitsetko puomia?

Haluatko joustavuutta valon liikuttamiseen, tai tarvitseeko sinun asetella valo kuvattavan kohteen eteen tai suoraan yläpuolelle?

Esimerkiksi jos haluat asettaa valon kohteen eteen, normaalilla valojalustalla joutuisit taistelemaan kun itse valojalusta on häiritsevästi kuvan tiellä. Puomijalustalla asetat valojalustan ruudun ulkopuolelle sivuun ja tuot puomin avulla valon kohteen eteen. Tädää.. ei häiritsevää valojalkaa kameran tiellä.


4. Kuvaatko studiossa vai kohteissa studion ulkopuolella?

Kuvaatko pääasiassa pelkästään studiossa, vai teetkö kuvauskeikkoja studion ulkopuolella? Jos kuvaat paljon studion ulkopuolella, niin tällöin kuljetettavuus, eli valaisinjalustan kuljetuspituus sekä paino, on tärkeä seikka. Huomaa kuitenkin että painoltaan kevyempi jalusta ei ole yhtä tukeva kuin painava jalusta.


Muita jalustoissa huomioitavia ominaisuuksia:

Mount / Kiinnitys: Valaisinjalustan varren kiinnike tulee vastata valaisimen kiinnitystä, jotta valon voi kiinnittää turvallisesti. Yleisin kiinnitystyyppi salamavaloille sekä esimerkiksi LED-paneeleille on 5/8-tuuman eli 16mm valokiinnitys, josta käytetään myös nimityksiä stud-tappi tai Baby Pin.

Raskaammat, tuotantokäyttöön tarkoitetut valot saattavat vaatia suuremman 1 1/8-tuuman eli 28mm kiinnityksen, joka tunnetaan myös nimellä Junior.


Footprint / Jalanjälki: Jalanjälki kertoo, kuinka paljon lattiatilaa jalustan pystyttäminen vaatii. Tämä ilmoitetaan jalustojen tiedoissa halkaisijana. Isompi jalanjälki tuo jalustalle tukevuutta, mutta ei välttämättä mahdu kaikkein ahtaimpiin paikkoihin.


Air-Cushioning / ilmavaimennus: Ilmavaimennus on ominaisuus, joka löytyy yleensä yleiskäyttöisistä valojalustoista. Kyseessä on turvatoiminto, jonka avulla jalka laskeutuu hitaasti alas kun lukituksen avaa tai jos lukitus avautuu vahingossa. Jalusta ei romahda alas kerralla. 


Leveling / Sliding Legs / Tasausjalka: Tasausjalka on ominaisuus, josta on hyötyä varsinkin ulkokuvauksissa kun maasto on epätasaista. Valojalustan yhden jalan pituutta pystyy säätämään, jolloin valojalustan saa pysymään suorassa.


Reverse Legs / Käännettävät jalat: Kyseessä on jalustan rakenne, jossa jalat on suunniteltu taittumaan sisäänpäin kohti jalustan keskipylvästä. Tämä mahdollistaa jalustan pienen kuljetustilan. Tällaiset jalustat ovat hyviä vaihtoehtoja kuvaajille, jotka kantavat valojalustoja mukana. 

Lue myös seuraava artikkeli:


Valaisinjalustat


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
Valonmuokkaimet
article image
Salamaopas 6: Valaisukaluston hankinta
article image
Salamaopas 5: Valon mittaaminen
article image
Salamaopas 4: Välähdysaika
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia