Salaman teknisissä tiedoissa kerrotaan sen välähdysaika tai välähdyksen kesto esimerkiksi näin: 1/10 000 - 1/220 s. Välähdysaika on siis salaman välähdyksen kesto, kun se tulee lampusta ulos, saavuttaa täyden tehon ja hiipuu.
Välähdysaika vaihtelee paljon riippuen salama merkistä ja mallista sekä tietenkin salaman tehosta.
Se mihin ostajan on kiinnitettävä huomiota on mittaustekninen tapa, jolla välähdysaika on mitattu. Tämä vaatii toki ostajalta hieman tarkkuutta, mutta tämän huomioimalla saat hankittua nopeasti välähtävän salaman.
Onkin hyvä tiedostaa, että salamavalo pysäyttää liikkeen, ei kamera. Jos siis kuvaat potretteja tai muita suht paikallaan pysyviä kohteita salaman välähdysajalla ei ole niinkään merkitystä.
Mikäli kuvaat nopeasti liikkuvia kohteita, kuten hyppiviä ja juoksevia ihmisiä, liikkuvia nesteitä, roiskuvia maaleja, vesipisaroita jne, on salaman välähdysajalla merkitystä.
Jotta liike saadaan pysäytettyä kuvaan terävästi ilman liike-epäterävyyttä, on salaman välähdysajan oltava nopea. Salaman välähdysaika on nopeampi kuin nopein kameran suljin aika.
Salaman välähdysaikaa mitataan kahdella tavalla ja eri merkit ilmoittavat välähdysajan, joko t0,5 tai t0,1 mittauksella.
t0,5 -arvo kertoo välähdysajan arvona, kun salama on saavuttanut 50 % tehon→ 100% tehon ja hiipunut takaisin 50 %:iin. t0,5:stä puhutaan tehollisena välähdyksen kestona. Tämä mittaustapa mittaa vain murto-osan todellisesta välähdyksestä ja tämän vuoksi on olemassa vaara, että kuvaan tulee liike-epäterävyyttä todennäköisemmin.
t0,1 taas mittaa lähes koko ajan, jonka salama lähettää valoa, eli käytännössä salaman tehon 10%:sta 100%:iin ja hiipumisen 10%:iin. Tällöin puhutaan välähdyksen kokonaiskestosta.
Tarkempi ja tärkeämpi arvo näistä on t0,1, joka vastaa lähes koko salaman välähdyksen kestoa eikä vain välähdyksen kirkkainta osaa.
Valitettavasti ilmoitustavat salaman teknisissä tiedoissa vaihtelevat, osa valmistajista ilmoittaa luvun t0,5 arvolla joka on lyhyempi kestoltaan kuin t0,1 arvo. Näin eri valmistajien arvot voivat olla keskenään vertailukelvottomia.
Kun näitä kahta arvoa verrataan toisiinsa, t0,5:llä on huomattava ero salaman välähdyksen kokonaiskestoon, se on merkittävästi lyhyempi aika ja tämän vuoksi hieman harhaanjohtava. Näin ollen t0,1 on mielekkäämpi ja kuvaavampi, sillä se mittaa valon säteilyä pidempään.
Tämä on myös ratkaiseva arvo salamalaitetta valitessa. Mitä nopeampi mitattu välähdysaika on t0,1 arvolla, sitä paremmin se pysäyttää nopeasti liikkuvan kohteen ja piirtäen sen kuvaan tarkemmin kuin hitaammin välähtävä salama.
Eri salamoiden välähdysaikoja:
Pikaisella katsauksella emme löytäneet t0,5 mittauksella ilmoitettua välähdysaikaa, mikä on kuluttajan näkökulmasta hieno juttu. Mutta kannattaa tarkistaa laitteen teknisistä tiedoista tämä asia, jos oikeasti on tarvetta nopeasti välähtävälle valolle.
Salaman nopein välähdysaika ei ole sen maksimiteholla, kuten voisi luulla. Valon noppein välähdysaika saavutetaan tehoa tiputtamalla, yleensä teho on arvoissa 1/16-1/32 , mutta tämä vaihtelee.
Osassa Godoxin salamoissa sen välähdysajan saa näkyviin näytölle M-tilassa. Arvo näkyy ja muuttuu näytön vasemmassa alakulmassa merkittynä: t.1 ja tämän perässä valon tehon muuttuessa muuttuu myös välähdysaika.
Salamaopas on kuusiosainen opas salamavalojen maailmaan. Tässä on pikalinkit oppaan eri osiin.
Salamaopas 1: Perustietoa salamavaloista
Salamaopas 2: Erilaiset valotyypit ja niiden ominaisuuksia
Salamaopas 3: Salaman valoteho
Salamaopas 5: Valon mittaaminen
Salamaopas 6: Valaisukaluston hankinta