10366605b8120310.webp

Salamaopas 2: Erilaiset valotyypit ja niiden ominaisuuksia

Heidi Makkonen
Heidi Makkonen@kala_slowphotography
Julkaistu 05.06.2024 (Päivitetty 16.07.2024)
Salamaoppaan toisessa osassa tutustumme erilaisiin salamavaloihin, niiden teknisiin ominaisuuksiin sekä osiin.
Godox ad400 on akkukäyttöinen monolight

Akkusalama, verkkovirralla toimiva salama, monolight, välähdyspää


Monolight

Akkukäyttöinen monolight on salamavalo, joka sisältää yhteen kuoreen sovitettuna salamapään, tehonsäätimet ja akun.


Valoa ei siis tarvitse kytkeä virtalähteeseen sen käyttämiseksi. Valossa on irrotettava akku, jonka saa ladattua erillisellä akkulaturilla.


Joitakin salamavaloja pystyy lataamaan myös sen käytön aikana esim. Godox Wistro AD400 pro ja Godox Wistro AD600 pro ovat tällaisia.

Akkusalamoiden akut ladataan, kun valoja ei käytetä. Osaa laitteista pystyy lataamaan myös niiden käytön aikana.

Verkkovirralla toimiva monolight on salamavalo, joka sisältää yhdessä paketissa salamapään, tehonsäätimet ja se toimii verkkovirralla. 


Välähdyspää

Välähdyspää on salamavalo, joka tarvitsee toimiakseen salamavoimaosan. Sen tarkoitus on antaa virtaa välähdyspäälle ja sen kautta säädetään välähdyspään tehoa. Voimaosat antavat yleensä virtaa 2-3:lle valolle. Salaman voimaosia on saatavilla ladattavalla akulla sekä vain verkkovirralla toimivia.


Välähdyspää itsessään on pienempi ja kevyempi kooltaan kuin esimerkiksi monolight-tyylinen ratkaisu. Pienempi ja kevyempi välähdyspää on helpompi käsitellä ja se mahdollistaa suurempien valonmuokkaimien käyttämisen, kun itse valaisinosa ei ole niin raskas. Sen sijaan välähdyspään voimaosat ovat hieman kookkaampia.


Erilliset välähdyspäät ja voimaosat ovat tehokkaampia sekä kalliimpia kuin monolightit. Tällainen on esimerkiksi Godox Wistro AD1200 pro.

Käsisalama

Speedlite on käsisalama, jonka saa kiinnitettyä kameran salamakenkään. Se toimii joko akulla tai sormiparistoilla. Speedlitejä pystyy käyttämään myös kamerasta irrallaan etänä, joko triggereiden avulla tai studiovalojen tyyliin ohjattuna kameraan liitetystä lähettimestä. 

Salamavalon ominaisuuksia ja osia


Salaman yhdistäminen kameraan

Salamat yhdistetään kameran salamakenkään suoraan tai salamakenkään asennettavan lähettimen välityksellä, joka lähettää laukaisu komennon salamalle radiosignaalin tai wifin välityksellä. Salamat voidaan myös laukaista salamakenkään asennetun käsisalaman avulla, kun laukaistava salama on asetettu orjatilaan. 

Salamakenkään liitetyllä lähettimellä pystyy ohjaamaan yhtä tai useampia saman salamamerkin laitteita. Kuvassa on Godox Xpro 1 lähetin.

Salaman kiinnittäminen valaisinjalustaan 

Kun salamaa käytetään kamerasta irti, ne on yleensä kiinnitettynä valaisinjalustoihin salamassa olevan jalustakiinnikkeen avulla. Kamerasta irti olevat speedlitet kiinnitetään adapterin avulla valaisinjalustaan.


Salamavalon kääntäminen 

Salamavalossa on useimmiten lukittava kahva, jonka vapauttamalla pystytään säätämään sen kulmaa ylös- ja alaspäin. Jalustakiinnikkeen ruuvia löysäämällä valon suuntaa pystytään muuttamaan sivuttaissuunnassa tai ihan vain nostamalla jalustaa sekä kääntämällä sitä. Valaisinjalustoissa on korkeussäätö, jolla pystytään valon korkeutta muuttamaan halutulle korkeudelle.






Salaman edessä lasikupu, jonka tehtävä on suojata välähdyspäätä ja mallivaloa. Lasikupu on edestä hieman maitolasityylinen ja sivuilta se on kirkas.

Välähdysosa

Salamavalon edessä on lasikupu, joka suojaa sen alla olevia salaman välähdyspäätä ja mallivaloa. 

Mallivalo eli ohjausvalo on salaman keskellä, sitä ei käytetä valaisuun vaan nimensä mukaisesti se mallintaa valoa. Sen tehtävä on näyttää valokuvaajalle, mitä hän tekee rakentaessaan valaisua. Miten valo vaikuttaa ja käyttäytyy kuvattavassa kohteessa, kun salaman päälle lisätään valonmuokkain. Sen avulla nähdään missä on valo, kuinka pehmeää on valo ja missä on varjo? Pimeissä olosuhteissa mallivalo auttaa myös tarkentamisessa.

Mallivalo voi olla hehkulampun tyylinen valo tai uudemmissa valoissa se on muutettu energiaa säästäväksi led-valoksi.   


Välähdyspää kiertää mallivaloa salaman ulkoreunalla. Välähdyspää on itse kuvausvalo, se joka välähtää kuvaa ottaessa. Välähdyspäätä ei liiemmin kannata katsella, kun se välähtää. Valon voimakkuudesta voi hetkellisesti sokaistua, jos siihen katsoo sen välähtäessä.


Välähdyspäät kestävät tietyn määrän välähdyksiä ja aikanaan ne täytyy uusia. Jos välähdyspää rikkoutuu, hankitaan koko lasikupu sisuksineen.



Valonmuokkaimet


Salamavalon päällä käytetään usein valonmuokkaimia, joissakin tapauksissa kuvataan myös “bare bulbilla” eli valon päällä ei ole minkäänlaista valonmuokkainta. 


Valonmuokkaimia on erikokoisia, erimuotoisia ja erilaisilla ominaisuuksilla varustettuna. Valonmuokkaimia ovat mm. sateenvarjot, softboxit, beauty dishit, snootit ja reflektorit.


Lisäksi on olemassa valonmuokkaimen eteen tai kuvattavan kohteen vierelle laitettavia muokkaimia mm. hunajakennoja, gridejä, rajaussiippiä, heijastimia, scrimejä, diffuusiokalvoja, geelejä, kapalevyjä ja flagejä, joita käytetään mm. valon rajaamiseen, suuntaamiseen, heijastamiseen, pehmentämiseen sekä varjojen luomiseksi tai syventämiseksi. 


Valonmuokkaimet lukitaan valoon bajonetin avulla ja ne irrotetaan valaisimesta salaman rungossa oleva lukitusnappi vapauttamalla ja samalla kiertämällä muokkainta. 


Se millaista valonmuokkainta tarvitaan, on paljolti kiinni kuvattavasta kohteesta, kuvauspaikasta, kuvaajan visuaalisesta tyylistä ja millaista vaikutelmaa kuvaan halutaan tehdä. Valonmuokkaimia käsitellään laajemmin omassa artikkelissaan. 



Bowensin bajonetti on korostettu valkoisella tässä kuvassa.

Mikä on salamassa oleva valonmuokkaimen bajonettikiinnike?

Salamavalon edessä on vakioidut kiinnikkeet valonmuokkaimille eli bajonettikiinnikkeet. Bajonettikiinnitys on suunniteltu mahdollistamaan valonmuokkaimien nopea ja turvallinen kiinnittäminen ja irrottaminen ilman työkaluja. 

Salaman bajonettikiinnityksessä on metallirenkaaseen tehtyjä uria ja kielekkeitä, jotka sopivat yhteen valonmuokkaimissa oleviin vastakkaisiin osiin ja ne lukitaan toisiinsa kiertämällä valonmuokkainta kiinnitysurassa. 


Kiinnitysjärjestelmiä on erilaisia mm. Bowens, Elinchrom, Godox jne. Bowensin ja Elinchromin kiinnitysjärjestelmät ovat yleisimpiä ja näillä kiinnikkeillä on eniten vaihtoehtoja tarjolla valonmuokkainten kiinnitykseen.    


Valtaosa valonmuokkaimista kiinnitetään bajonettikiinnityksellä salamavaloon poislukien sateenvarjot, jotka kiinnitetään salaman rungossa olevaan sateenvarjokiinnikkeeseen. Sateenvarjoissa on eripaksuisia varsia, joten kannattaa varmistaa, minkä paksuinen varsi käy omaan salamaan.



Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
Canon EOS R5 Mk II - luontokuvaajan kokemuksia
article image
Muotokuvaus miljöössä akkusalamoilla
article image
Valonmuokkaimet
article image
Salamaopas 6: Valaisukaluston hankinta
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia