102666054b158227.webp

Salamaopas 1: Perustietoa salamavaloista

Heidi Makkonen
Heidi Makkonen@kala_slowphotography
Julkaistu 05.06.2024 (Päivitetty 16.07.2024)
Tässä moniosaisessa oppaassa sukellamme valokuvauksessa käytettävien salamalaitteiden maailmaan. Ensimmäisessä osassa on perustietoa laitteista.

Onko tullut se hetki, kun haluat ehkä parantaa kuviesi laatua? Ehkä haluat oppia uusia kuvaustekniikoita tai kenties haluat, että valo on kanssasi kuvauksissa olosuhteista riippumatta eikä sinun tarvitse enää miettiä, riittääkö valo vai ei. 


Valaisukaluston hankinta on haastavaa, kun valmistajia on paljon, vaihtoehtoja ja malleja on vielä enemmän eikä valaisukaluston hankkiminenkaan ole ihan edullisinta, joten olisi mukavaa tehdä täsmähankinnat ilman hutiostoksia. 


Aloittelevana salamakuvaajana sinun on myös pohdittava omia tarpeitasi, kuvauskohteita sekä kuvaustilanteita, joita on huomioitava valoja hankkiessa. Tällaisia ovat mm. valon teho, valon laatu ja siirrettävyys. 


Tässä moniosaisessa oppaassa käydään läpi salamalaitteiden teknisiä ominaisuuksia, joilla on vaikutusta salaman hankintapäätökseen. Sekä laitesuosituksissa olemme koonneet erilaisia salamalaitteiden yhdistelmiä, mitä kannattaa hankkia aluksi sekä, kun valaisutaidot ovat kehittyneet. 


Millaisia valoja valokuvaajat käyttävät?


Valokuvaajat käyttävät valaisuna joko vallitsevaa valoa tai keinotekoista valoa. 

Vallitseva valo eli luonnonvalo syntyy auringosta, no miksei myös kuusta (joka heijastaa auringon valoa). Suomen olosuhteissa vallitsevan valon hyödyntäminen on talviaikaan haastavaa, sillä sitä on tarjolla hyvin lyhyitä aikoja sekä hyvin vähän. 

Keinotekoinen valo voidaan jakaa moneen erilaiseen alakategoriaan, mutta helpointa on aloittaa jakamalla se jatkuvaan valoon ja salamavaloon. Tässä oppaassa keskitytään salamavaloon. Käsitellään jatkuva valo omassa oppaassaan. 

Salamavalo antaa hämärtyvässä kesäillassa lisää valoa ja tuo terävyyttä kuvaan.

Mikä on salamavalo?

Valokuvauksessa salamavalolla tarkoitetaan joko kameran sisäänrakennettua valoa tai kameran ulkopuolisia laitteita, jotka laukaistaessaan lähettävät voimakasta valoa lyhyen aikaa kohteen tai taustan valaisemiseksi, eli ne välähtävät.

Salamavaloja ovat mm. käsisalamat eli speedlitet, käsisalaman tyyliset pikkusalamat sekä suuremmat ja tehokkaammat studiovalot.


Studiovaloja on akkukäyttöisiä ja verkkovirralla toimivia sekä ns. välähdyspäitä, jotka tarvitseva toimiakseen studiovoimaosan.


Voimaosia on akkukäyttöisinä miljöötyöskentelyyn sopivina sekä enemmän studiotyöskentelyyn sopivina verkkovirtaa käyttävinä yksikköinä.


Salamavalon hyvät ja huonot puolet

Salamavalon hyviä puolia ovat, että niissä on enemmän tehoa ja ne pysäyttävät paremmin liikkuvan kohteen.


Salaman huonoiksi puoliksi voisi mainita sen, että ne eivät sovellu videokuvaukseen, etkä voi nähdä valon vaikutusta kuvauskohteeseen ennen kuin olet ottanut kuvan. 


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
Canon EOS R5 Mk II - luontokuvaajan kokemuksia
article image
Muotokuvaus miljöössä akkusalamoilla
article image
Valonmuokkaimet
article image
Salamaopas 6: Valaisukaluston hankinta
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia