Toivotun valotuksen saamiseksi, valokuvaajalla on käytössään monia mahdollisuuksia. Helpoimmat ja edullisimmat valon mittaus- ja seurantatavat ovat käden ulottuvilla, kameran histogrammi sekä tetheröitäessä Lightroom tai Capture One näyttävät kuvan histogrammin, josta kuvaaja voi lukea, onko valotus toivotunlainen. Onko kuva ylivalottunut vai alivalottunut vai juuri sopiva?
Valoa voidaan mitata myös valotusmittarilla, joka kertoo mitattuun kohtaan lankeavalle valolle oikean aukko-arvon kameraan asetetuille valotusajalle ja iso-herkkyydelle.
Valotusmittari on oivallinen työkalu studiossa, kun rakennetaan esim. valaisua muotokuvaukseen tai tuotekuvaan. Valotusmittarilla voidaan tarkastaa, että päävalot, täytevalo ja korkovalo ovat juuri niissä arvoissa kuin on suunnitellut.
Valotusmittari ei kuitenkaan huomioi erilaisia tekstuureita ja niiden heijastavia ominaisuuksia, joten valotusmittarin lukemaan täytyy suhtautua pienellä varauksella ja monesti esim. tetheröitäessä tai kamerasta tarkistaessa on hyvä luottaa myös omaan silmään. Ne kertovat onko luotu valaisu toivotunlainen, esteettinen lopputulos. On myös hyvä jättää tilaa luovuudelle ja luoville ratkaisuille.
Valotusmittari on oikeasti hyvä työkalu aloittelevalle valokuvaajalle, se opettaa katsomaan kuvaa ja tulkitsemaan valotuksia. Ajan myötä silmät harjaantuvat ja kertovat valokuvaajalle, miltä kokonaisuus vaikuttaa.
Ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa vaihtoehtoa valon mittaamiseen ja toisaalta vaihtoehdot myös täydentävät toisiaan.
Salamaopas on kuusiosainen opas salamavalojen maailmaan. Tässä on pikalinkit oppaan eri osiin.
Salamaopas 1: Perustietoa salamavaloista
Salamaopas 2: Erilaiset valotyypit ja niiden ominaisuuksia
Salamaopas 3: Salaman valoteho