Avasin paketin ja perehdyin sen mukana tulleeseen pikku vihkoon, jossa oli perusperiaatteet laitteen käyttöön. Tämän jälkeen sukelsin netin maailmaan katselemaan referenssi-videoita, sillä vihosta ei aivan kaikki käyttöönottoon ja käyttämiseen liittyvät asiat selvinneet.
Tämän jälkeen sain nopeasti laitteen käyttövalmiiksi. Latasin laitteen akun sen mukana tulleen usb-c kaapelin avulla (tähän meni vajaa kaksi tuntia), täytin ja asensin nestesäiliön sekä laitoin ”savupiipun paikalleen". Laitteen päävalikko on yksinkertainen ja intuitiivinen käyttää, jokaiselle höyrylle on oma painikkeensa ja höyryn laukaisupainike löytyy toiselta puolelta laitetta. Koneen edessä olevat väripalkit kertovat, miten pitkään laitetta voi käyttää.
Alussa oli pientä hämminkiä muutamien asioiden kanssa, kun ihmettelin että mistä löytyy nämä manuaalissa näkyvät painikkeet. Lopulta löysin ne varoitustarran alta, jota en ollut poistanut laitteen kyljestä. Toinen ihmetys oli virtapainike, joka siis vaatii kolme painallusta käynnistääkseen laitteen. Ja kolmas hämmennys oli ensimmäisellä käyttökerralla, kun olin valinnut ”Steamin" eli kevyimmän höyryn ja nappia painaessa ei piipusta tullut mitään ulos, vaikka laite oli päällä ja ääntä kuului. Steamiä käytettäessä menee pieni hetki, ennen kuin näkyvää höyryä alkaa syntymään.
Laitteissa arvostaa aina sitä, kun sen suunnittelussa on mietitty käsien vapauttamista laitteista, sillä moni valokuvaaja toimii yksin ilman assistenttia ja tällöin nämä pienet asiat ovat arvossaan. Toisinsanoen on mietitty laitteen kiinnittämistä sekä kauko-ohjausta. Tähän on mielestäni kiinnitetty hienosti huomiota SmokeNINJAssa.
Siinä on mukana magneettikiinnike ja 1/4-kierteelle kiinnityssovitin eli laitteen saa vaikka puomille tai jalustalle asennettua. Ja mikä parasta ne oli todella helppo kiinnittää laitteen akkukannen alle, ilman työkaluja. Ja mukana on myös kaukosäädin eli saat operoitua savukonetta hieman kauempaakin. Kaukosäädin tosin on vain savun käynnistämiseen eli sillä ei voi vaihtaa savun tilaa. Itselleni ainakin tämä toiminto on varsin riittävä, sillä jo kuvausta suunnitellessa tulee tehtyä ratkaisu, millaista savua halutaan kuvaan.
Laitteen mukana tulee muutama eri pituinen savupiippu, savupiipun mutkapala sekä suutin.
SmokeNINJAn mukana tuleva 100ml savuneste-pullo on riittoisa. Laitteen säiliöön menee 15 ml nestettä kerralla ja sitä kuluu todella vähän eli tästä riittää pitkäksi aikaa kuvauksiin ainetta.
Tein SmokeNINJA kanssa kaksi erilaista ruokakuvausta. Kahvikuvauksen, jossa testasin kevyttä Steam-höyryä, jossa tavoittelin kahville tyypillistä höyryämistä. Steam tila toimii tämän tyyppisessä loistavasti, voisin myös kuvitella esim. höyryävään keittoon tai uunituoreeseen piirakkaan käyttäväni tätä höyry-tilaa. Tässä kokeilin myös muita höyry-toimintoja.
Toisessa kuvauksessa halusin testata Fog / Dry Ice savuja, joista etenkin tuo Dry Ice on niin hieno ja itsessään ruokkii mielikuvitusta. Dry Ice savu jää pinnalle leijumaan vähän niinkuin jotain taikajuomaa olisi tulossa. Fog on tyyliltään taas paksua höyryä, jossa on runsaasti yksityiskohtia ja tosi kauniita kiemuroita.
Testeissä kokeilin myös savun erottuvuutta suhteessa tummaan ja vaaleaan taustaan. Itsestään selväähän se on, että tummalla taustalla savu erottuu paremmin. Oma kuvaustyyli on kuitenkin tällä hetkellä enemmän vaalean päin kääntyvä niin sillä halusin myös vaalealla taustalla testata savua.
Mielestäni SmokeNINJA on juurikin se ruokakuvaajan päiväunien täyttymys. Se on pieni, kevyt, helppokäyttöinen ja edullinen työväline, joka varmasti helpottaa monen ei pelkästään ruokakuvaajan vaan myös muiden valokuvaajien työtä. Tätä on odotettu ja nyt se on täällä. Suosittelen!