sopivan_harmaasuotimen_valitseminen_nd_suodin_opas-065fd34f9117f2.jpg

Sopivan harmaasuotimen valitseminen - ND-suodin opas

Heidi Makkonen
Heidi Makkonen@kala_slowphotography
Julkaistu 21.03.2024 (Päivitetty 15.07.2024)
Nd-suodin on työkalu, mikä pitäisi löytyä lähes jokaisen valokuvaajan repusta. Tässä oppaassa pyritään helpottamaan suotimen valintaa sekä antamaan vinkkejä suotimen käyttöön.

Sopivan harmaasuotimen valitseminen - ND-suodin opas

Harmaasuotimet

ND-suodin eli harmaasuodin

Nd-suodin on työkalu, mikä pitäisi löytyä lähes jokaisen valokuvaajan repusta. Ensimmäistä suodintaan ostavalle valinta voi olla hämmentävää, sillä valikoimaa on valtavasti, eikä oikein tiedä mikä suodin olisi omaan käyttöön juuri sopiva. Milloin tarvitset ND1000-suodinta entä ND8 -suodinta? Tässä oppaassa pyritään helpottamaan suotimen valintaa sekä antamaan vinkkejä suotimen käyttöön.

Mikä on ND-suodin?

Nd-suodin eli neutral density suodin on luontokuvaajan ja ulkona kuvaavan ystävä, mutta myös studiokuvauksissa siitä on hyötyä. ND-suodinta voidaan ajatella, että se on objektiivin eteen lisättävä aurinkolasi. Se vähentää kameran kennolle tulevan valon määrää.

Suodin mahdollistaa suuren aukon käyttämisen kirkkaassa päivänvalossa. Nd-suodinta käytetään usein liike-epäterävyyden saavuttamiseksi jatkuvasti liikkeessä olevia kohteita kuvatessa esim. virtaavaa vettä tai liikkuvia ihmisiä kadulla. Nd-suodin on myös loistava työkalu taiteellisempien kuvien tekemiseen esim. ICM-tekniikalla (intentional camera movement). ND-suotimen avulla voidaan myös kuvata hääkuvia ja potretteja kirkkaassa päivänpaisteessa matalilla aukko arvoilla ja pienellä iso-herkkyydellä. Ilman suodinta kuvat useimmissa tilanteissa ylivalottuisivat. Videokuvaajille ND-suodin mahdollistaa sulavamman videon kuvaamisen.

Harmaasuotimet

Mitä tarkoittaa erilaiset ND-arvot

Suotimen tummennuksen voimakkuutta kuvataan aukkoarvoilla (f-stop). Pienemmällä arvolla varustettu ND-suodin esim. ND2 laskee valoa enemmän läpi (pimentää kuvaa yhden aukon verran) ja vastaavasti suuremmalla arvolla esim. ND1000 suodin laskee valoa suotimen läpi vähemmän ja sen tummentava vaikutus kuvaan on jo -10 aukkoa.

ND-suotimien asteikko muuttuu yhden aukon välein (ND2, ND4, ND8, ND16…). Yksi aukko vähentää valon määrää aina puolella.

Joten jos sinulla on esimerkiksi yhden sekunnin valotusaika ilman ND-suodinta, muutat ND2 suotimella valotusajaksi 2 sekuntia, ND4-suotimella 4 sekuntia, ND8-suotimella 8 sekuntia… jne.

Alla olevan taulukon avulla saat käsityksen siitä, kuinka monta aukkoa kukin ND-suodin pimentää kuvaa. Valotusaikojen laskemiseen saat helpotusta esim. puhelimiin app-kaupoista ladattavilla erilaisilla ND-suodin laskureilla.

ND-suodin Cheat Sheet

Mitä eroa on säädettävällä ja kiinteällä ND-suotimella?

Säädettävä ND-suodin on yksi suodin, jolla pystyy vähentämään kameralle tulevaa valoa 2-10 aukkoa, tämä toki voi vaihdella. Eli säädettävää ND-suodinta ei tarvitse vaihtaa tai pinota, vaan tummennuksen voimakkuutta säädetään suodinta kiertämällä.

Kiinteässä ND-suotimessa on vain yksi tummennus (ND-arvo) yhdessä suotimessa. Eli näitä vaihdetaan tai pinotaan jotta saavutetaan haluttu lopputulos.

Mikä ND-suodin minun tulisi ostaa?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Olosuhteet ja kuvaustapa vaikuttavat siihen, millainen suodin sopii parhaiten käyttöösi.

Säädettävä ND-suodin on hyvä valinta silloin, kun työskennellään olosuhteissa, joissa valo-olosuhteet muuttuvat nopeasti tai et halua vaihdella tai pinota suotimia.

Kiinteät ND-suotimet ovat hyvä valinta silloin, kun valokuvataan stabiileissa olosuhteissa, joissa valo-olosuhteet eivät muutu radikaalisti tai kuvaustilanteessa on muutoin aikaa vaihdella suotimia. Tällaisia ovat esimerkiksi studio-olosuhteet, mutta toisaalta myös miljöössä, jos kuvataan tietyntyyppistä esim. maisemaa pitkällä valotusajalla ja tiedetään millä asetuksilla kuvataan.

Eli oikea ND-suodin sinun käyttöösi on se, joka sopii parhaiten kuvaustapaasi.

ND-suodin maisemakuvaajalle

Jos kuvaat maisemia ja haluaisit käyttää pitkää valotusaikaa auringonnousujen, auringonlaskujen tai virtaavan veden valokuvaukseen. Tähän monipuolisin valinta kiinteissä ND-suotimissa on ND64- suodin, joka vähentää kameran kennolle tulevaa valoa 6 aukkoa.

Kun kuvataan esimerkiksi auringonlaskua, auringonnousua, sinistä hetkeä tai kultaisen tunnin hetkiä, sijoittuu valotusaika useimmiten 2-4 minuutin välille, iso-herkkyyden ollessa 100 ja aukko f11- f18, ND64-suotimella valotusaika asettuu 2-4 minuutin välille. Laskemalla iso-herkkyyttä 50:een, saat vielä kaksinkertaistettua valotusajan.

Pinoamalla esimerkiksi ND64 (tummennus -6 aukkoa) ja ND8 (tummennus -3 aukkoa) suotimet, saat valon määrää jo vähennettyä 9 aukkoa.

Kiinteistä ND-suotimista ND64 on monipuolisin. Toki jos haluat enemmän vaihtoehtoja tai säädettävyyttä, harkitse myös säädettävän ND-suotimen hankintaa.

ND-suodin hää- ja muotokuvaajalle

Jos olet hää- tai muotokuvaaja ja haluat kuvata potretteja matalilla aukkoarvoilla (f 2.8, f 1.4… ) ja pienellä iso-herkkyydellä, sinulle sopivin ND-suodin voisi olla ND8, joka tummentaa kuvaa 3 aukkoa.

ND-suodin taiteellisiin kuviin, kaupunkiympäristöön tai keskipäivän pitkiin valotuksiin

Kun kuviin tavoitellaan liike-epäterävyyttä esimerkiksi niin että ihmiset eivät ole tunnistettavissa kuvissa tai abstrakteihin taiteellisiin maisemakuviin, on tällöin ND1000-suodin hyvä valinta (tummennus -10 aukkoa). Tässä tapauksessa myös voit harkita ND64 suodinta (iso 50) tai pinoamalla ND64 ja ND8 suotimet (iso 100).

ND-suotimen osto

Nd-suotimet on mitoitettu objektiivin linssin halkaisijan mukaan ja sitä kuvaa ø-merkki jonka perässä on koko ilmoitetaan millimetreinä. Objektiivin linssin halkaisija löytyy useimmiten sen kyljestä tai sitten sen voi hakea netistä tekniset tiedot hakemalla.

Ongelmaksi tässä muodostuu usein se, että käytössä voi olla useitakin objektiiveja, joista jokaisella on oma halkaisijansa. Tähänkin on ratkaisu (alla).

Step-up renkaat

Step-up renkaat ovat objektiivin ja suotimen väliin kierrettäviä sovittimia, joiden avulla saat suuremmat suodattimet pienempiin linsseihin.

ND-suotimen laatu

Kameran suodinta ostaessa, panosta aina laatuun. Huonolla suotimella pahimmillaan pilaat kuvan. Jos on tiukka budjetti, hanki ennemmin yksi laadukas kiinteä ND-suodin kuin monta huonolaatuista tai huonolaatuisen säädettävän suotimen.

Käsittele suotimia hellävaraisesti, yhtä hellästi kuin objektiiveja. Mikrokuituliina ja pölyn puhallin ovat hyvä lisä kamerareppuun, niillä saat nopeasti puhdistettua suotimen sekä objektiivin.

Katso tästä koko harmaasuodin valikoimamme

[tuotekaruselli: 15889, 25861, 22863, 22857, 22858, 22864, 22856]

Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
Kameran objektiivien ja kennon puhdistaminen
article image
PMI SmokeNinja - Käsikäyttöinen savukone ruokakuvauksessa
article image
Sopivan harmaasuotimen valitseminen - ND-suodin opas
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia