11366c72ff555629.webp

Tähtikuvaus: kalustovinkit aloittelijalle

Heidi Makkonen
Heidi Makkonen@kala_slowphotography
Julkaistu 08.04.2024 (Päivitetty 22.08.2024)
Pimeä yötaivas tähtineen ja tummaa taivasta vasten piirtyvä linnunrata ovat kaunista katseltavaa sekä mielenkiintoista kuvattavaa. Tässä artikkelissa tutustutaan tähtikuvauksessa tarvittavaan kuvauskalustoon.

Tähtitaivaan kuvaamiseen ei tarvitse tuhansia euroja maksavaa kameravälineistöä, vaan alkuun pääsee edullisemmallakin kameralla.

Syksy on erinomaista aikaa katsella ja kuvata tähtitaivasta sillä maassa ei ole lunta valaisemassa ympäristöä ja taivas on riittävän tumma. Kiehtovin kohde pimeinä syysöinä on galaksimme oma Linnunrata, joka hohtaa näyttävän utuisena valovyönä.


Sydäntalvella puolestaan kirkkaan tähtitaivaan kuvaaminen voi olla hyytävää puuhaa, sillä kirkkaaseen tähtitaivaaseen liittyy useimmiten napakasti paukkuva pakkanen. Kokemuksesta voimme kertoa, että tähtikuvaus tuottaa usein aimo annoksen endorfiinia elimistöön ja kylmyys unohtuu mukavan tekemisen äärellä. Tämä ei kuitenkaan poissulje riittävän lämmintä ja pakkaselta suojaavaa vaatetusta.


Kalusto tähtikuvaukseen


Valokuvauskalusto on tärkeä ja oleellinen osa aloittaessasi tähtikuvausta. Kameratekniikka kehittyy nopeasti ja joka vuosi tulee jotain uutta, mielenkiintoista ja jännittävää markkinoille. Ymmärrettävästi tähtikuvausta aloitteleva voi hieman hämmentyä kaikesta tekniikasta, eikä oikein tiedä millaisella kalustolla olisi hyvä aloittaa. 

Kalustohankinnoissa voi myös lähteä mopo karkailemaan käsistä, mutta suosittelemme malttia ja harkintaa, näin säästät pitkän pennin kalusto hankinnoissa ja parhaimmillaan saat harkituilla hankinnoilla täytettyä kamerareppuasi pitkän aikaa.


Ei ole välttämätöntä omistaa uusimpia objektiivejä tai viimeisintä kamerarunkoa, vanhemmallakin kalustolla pääsee hienosti liikkeelle mahtavassa harrastuksessa. Tarvitset vain tukevan jalustan sekä kameran, josta pystyt säätämään manuaalisesti valotusaikaa, aukkoa (f-luku), herkkyyttä (ISO-arvo) sekä tarkennusta. Taitojen sekä innostuksen kehittyessä voikin sitten panostaa enemmän kalustoon, kun tietää millaisille välineille on oikeasti tarvetta. 

Kalliot ja mäet luovat oivallisen mahdollisuuden sommitella hieman erilaista kulmaa tähtikuviin. Kuvattu Fujifilm X-T3 + Fujinon XF 16 mm f2.8 (20 sec, ISO 10 000, f 2.8)

Kamera


Tähtiä kuvatessa halutaan tallentaa tähtitaivaan yksityiskohtia niin paljon kuin mahdollista. Tämän vuoksi tarvitset järjestelmäkameran, jolla voit kuvata suurilla ISO-herkkyyksillä (ISO1000-6400). Mitä vähemmän kuvassa on kohinaa, sen parempi, sillä saat kuvan jälkikäsittelyyn enemmän mahdollisuuksia. 


Kun kuvaat tähtiä, ne kannattaa kuvata raakakuvina. Joudut jälkikäsittelemään ottamiasi kuvia usein hyvin paljonkin kaivaessasi tähtitaivaan yksityiskohtia esiin  ja raakakuvien sisältöön pystyt vaikuttamaan enemmän kuin JPEG-kuvan sisältöön. Eli tarvitset kameran, joka kuvaa raw-kuvaa.


Objektiivi


Tähtikuvaukseen sopivin objektiivi on valovoimainen (f/ 1.4-2.8) laajakulmaobjektiivi, jonka polttoväli on esim. täydenkennon kameralla 12-20 mm ja croppikennolla 8-14 mm. Jos sinulla ei ole laajakulmaista objektiivia vielä olemassa, voit harjoitella jo sillä objektiivilla, joka sinulta löytyy. Objektiivin olisi kuitenkin hyvä olla valovoimainen eli sen f-arvo on mahdollisimman pieni. Objektiivin valovoima helpottaa tähtitaivaan yksityiskohtien esiintuomista. 


Objektiivia valitessa, on kuitenkin hyvä ottaa huomioon ns. 500-sääntö. Maapallon kiertoliike tekee valokuvissa sen, että tähdet alkavat piirtymään viivoiksi tietyillä valotusajoilla. Mitä pidempi polttoväli objektiivilla on, sen lyhyemmillä valotusajoilla tähdet alkavat piirtymään viivoiksi. Tämä voidaan estää 500-säännön avulla. Ilmiön estääksesi jaa 500:lla käyttämäsi objektiivin polttovälillä ja näin saat selville, mikä on pisin valotusaika, jota voit käyttää objektiivissa ilman tähtien viivoittumista. Esim. 500 / 14 mm  = noin 35 sekuntia, kun taas esim. 500 / 50 mm = noin 10 sekuntia. 


Tämän vuoksi laajemmat poltttovälit ovat suositumpia tähtien valokuvauksessa, koska polttoväli mahdollistaa pidempien valotusaikojen käyttämisen, matalammat ISO-arvot sekä joissain tapauksissa myös aukkoa pystytään pienentämään, mikä tuo enemmän yksityiskohtia kuviin.


Oheisessa kuvassa on käytetty Sigman 50 mm f1.4 art-sarjan objektiivia. Pitkä polttoväli ja f.1.4 aukko tekevät sen, etualan puut jäävät sumeaksi. Valotusaika piti pitää alle 10 sekunnissa, jotta vältetään tähtien viivoittuminen (500 sääntö) Sony a7 iv + Sigma 50 mm f1.4 art (f1.4 / ISO 3200 / 2,5 sekuntia)

Jalusta eli kolmijalka eli tripodi

Tähtikuvauksessa tarvitset vakaan jalustan, joka ei heilu pitkän valotuksen aikana. Tässä emme suosittele kevyttä ja halpaa, vaan jalustan vakauteen kannattaa panostaa. Mikäli jalusta ei ole vakaa ja se pääsee heilumaan valotuksen aikana, kuvat ovat pilalla. Joissakin jalustoissa on keskiputken alapäässä koukku, johon saat esim. repun roikkumaan. Tällä tavalla saat jalustalle lisää painoa ja vakautta. Jalustan laskeminen mahdollisimman lähelle maan tasoa helpottaa myös pitämään sen mahdollisimman vakaana.


Kuulapää / Kinopää

Jalustapäänä voisi olla kuulapää tai kinopää, jotka helpottaa kameraan asemointia ja kuvan hienovaraista sommittelua. 


Kaukolaukaisin


Kaukolaukaisimen avulla saat pidettyä kameran vakaana pitkien valotusaikojen aikana, jolloin sinun ei tarvitse koskea kameraan eikä riskiä kameran heilahtamiselle tällöin tule. Kaukolaukaisin voi olla langaton tai langallinen.


Pääset myös alkuun kameran omalla vitkalla, jossa kannattaa käyttää mahdollisimman pitkää viivettä, jolloin mahdollinen kameran käsittelystä aiheutuva heilahtelu ehtii tasoittumaan ennen valoituksen alkamista.  


Muut tarvikkeet


Otsalamppu

Otsalamppu on valokuvaajan tärkeä apuväline yökuvauksessa. Se helpottaa operoimaan pimeässä kameraa, se helpottaa kameran tarkennuksessa ja liikkumaan pimeässä luonnossa, välillä vaikeissakin maastoissa.


Vara-akkuja ja paristoja / varavirtalähde

Kylmä ilma tyhjentää kameran akkuja nopeammin kuin lämmin ilma. Varaa siis käyttämiisi laitteisiin vara-akkuja ja paristoja. Säilytä akut lähellä kehoasi esim. povitaskussa. 


Linssin puhdistusliina  


Kamerareppu

Reppu, johon kalustosi mahtuu ja sitä on mukava kantaa mukana.


Sään mukainen vaatetus

Endorfiinin lämmittävä voima on ihmeellinen, mutta sen varaan ei kuitenkaan kannata liikaa tukeutua. Eli pukeudu säänmukaisesti, suojaa erityisesti varpaat, sormet ja pää, sekä kaula. Kädenlämmittimet tai lämmittimillä varustetut hanskat ovat pelastus kylmässä ilmassa. 


Suosittelemme myös ottamaan matkapuhelimen mukaan navigointiin. 


Otavan tähtikuvio piirtyy kauniina tähtivyönä puiden latvojen yläpuolelle. Sony a7 iv + Samyang 14 mm 2.8 (f 2.8 / ISO 3200 / 15 sekuntia)

Muutamat lisävinkit tähtikuvausretkelle


  1. Seuraa sääennustuksia sekä pilvilauttojen liikkeitä ennen kuin lähdet yönselkään. Tähtikuvaukset vaativat selkeän taivaan. Toki pilvien välistä vilahtelevat tähdetkin tuovat erityistä ja erilaista tunnelmaa valokuvaan.
  2. Etsi valosaasteeton paikka kuvaukseen. Valosaaste eli kaupungin ja taajamien katuvalot tuottavat valosaastetta eli ns. hukkavaloa, joka näkyy ikävänä oranssina hehkuna taivaalla ja edelleen valokuvissa. Tämä myös heikentää tähtien näkyvyyttä taivaalla. Valosaasteettomia paikkoja on harvassa ainakin eteläisessä Suomessa, mutta kyllä niitä löytyy. Näiden etsimiseen on hyvä apukeino esimerkiksi Ursan Taivaanvahti-palvelu.
  3. Linnunrata piirtyy pohjoisella pallonpuoliskolla parhaiten yötaivaalle syksyllä ja talvella. Linnunradan valokuvaaminen kannattaa ajoittaa puolenyön ja aamuviiden välille uudenkuun aikaan.
  4. Tunne laitteesi! Pimeissä ja kylmissä olosuhteissa valokuvaaminen on aina haaste. Opettele käyttämään kameraasi ensin normaaleissa olosuhteissa, tutustu miten tarkennus toimii manuaalitarkennuksella, paikanna suurinpiirtein se kohta, jossa tarkennus on äärettömässä. Tutustu löytyykö kamerastasi focus peaking ja miten se toimii.
  5. Pimeissä olosuhteissa koko kuva-alaa on haastavaa saada teräväksi. Voit myös kuvata samasta kohteesta useampia kuvia, joissa vaihdat tarkennuksen sijaintia ja jälkikäsittelyssä yhdistää kuvat.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
Muotokuvaus miljöössä akkusalamoilla
article image
Valonmuokkaimet
article image
Salamaopas 6: Valaisukaluston hankinta
article image
Salamaopas 5: Valon mittaaminen
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia