97665dc410c5d23.webp

Kameran objektiivien ja kennon puhdistaminen

Heidi Makkonen
Heidi Makkonen@kala_slowphotography
Julkaistu 03.06.2024 (Päivitetty 16.07.2024)
Aktiivisessa ja vähemmän aktiivisessa käytössä oleva kuvauskalusto saa osansa ilmassa leijailevista pölypalleroista, vesipisaroista ja muusta liasta. Tässä artikkelissa perehdytään, miten ja millä välineillä kenno ja objektiivit puhdistetaan.
Objektiivin puhdistusta puhaltimella

Likainen objektiivi

Objektiivien ja kiikareiden lasipinnoille päätyvä lika on useimmiten peräisin vesipisaroista tai sormissa luontaisesti olevasta rasvasta. Lisäksi pinnoilla on usein pölyä sekä hiekkaisissa olosuhteissa hiekanmurusia voi päätyä, jopa laitteiden sisälle sekä suodinkierteisiin.


Hiekan murut ja esimerkiksi suolakiteet ovat riski objektiivien lasipinnoille, sillä ne naarmuttavat objektiivin herkkää pinnoitetta helposti. Objektiivin ja kiikareiden lasipintojen puhdistaminen on helppoa. Tässä käydään läpi tavat objektiivin ja kennon puhdistukseen. 



Vesiroiskeet objektiivin lasipinnalla

Vesiroiskeita päätyy objektiiviin lasille useimmiten kuvatessa vesisateessa, merenrannalla aallokoiden pärskeissä tai vesiputouksien äärellä.                                                        

Suojataksesi objektiivin lasipintaa vedeltä, käytä aina vastavalosuojaa veden äärellä ja vesisateessa kuvatessa. Muista myös vesisateessa kuljettaa objektiivia lasipinta suunnattuna alaspäin. Kun et kuvaa, pidä linssisuojus paikallaan.


Rasvatahroja linssillä

Sormista päätyy rasvaa objektiivin lasipinnoille. Nämä voi nähdä kuvassa heikkona kontrastina tai ikäänkuin objektiivin edessä olisi sumufiltteri. Päivänvalossa näitä voi olla vaikea erottaa.


Objektiivin linssipinnat kannattaa pitää puhtaana ja huoltaa säännöllisesti, jotta vältyt kuvauksen jälkeen ikävältä yllätykseltä. 


Objektiivin puhdistus

Objektiivin ja kiikareiden lasipintojen puhdistukseen on olemassa erilaisia linssien puhdistus kittejä. Pakkaus sisältää useimmiten mm. puhaltimen, pehmeän harjan, mikrokuituliinan sekä puhdistusnestettä ja -liinoja. Settien sisällöt kuitenkin vaihtelevat, joten varmista, että pakkauksessa on tarvitsemasi välineet.


Objektiivin pinnan puhdistukseen on muutama yleishyvä sääntö. Ensinnäkin turhaa mekaanista kosketusta kannattaa aina välttää, linssipinnat ovat herkkiä naarmuuntumaan. Toisekseen jos linssi on puhdas, ei sitä tarvitse puhdistaa. 


Puhdistus kannattaa aloittaa puhaltamalla ilmapuhaltimella pölyt, hiekka tai esimerkiksi meriveden suola pois. Puhalla sekä linssin etupinta sekä runkoa lähinnä oleva lasipinta. Älä koske puhaltimella lasi- tai kontaktipintoihin. Puhaltaessa suuntaa lasipinta alaspäin, jolloin puhaltaessa pölyt ja muut murut tippuvat alaspäin.   


Se lika mikä ei irtoa ilmapuhaltimella poistetaan pehmeällä harjalla kevyesti harjaten edeten keskeltä kohti reunoja ja lasipinta suunnattuna alaspäin.    


Tämän jälkeen lasin voi vielä puhdistaa mikrokuituliinalla. Puhdistaminen aloitetaan linssin keskeltä ja pyörivällä liikkeellä edetään kohti objektiivin reunoja. Mikrokuituliinaa voi myös käyttää objektiivin kontaktipinnan puhdistukseen, mutta hyvin varovasti.


Se lika mikä ei poistu puhaltamalla tai mikrokuituliinalla pyyhkimällä, voidaan poistaa puhdistusseteissä olevalla alkoholinesteellä tai puhdistuspyyhkeellä.  




Kameran kennolla oleva lika näkyy paljaalla silmällä pieninä pisteinä ja viiruina

Kameran kennon puhdistus

Kennolle päätyvä lika on useimmiten pölyä, joka päätyy sinne objektiivin vaihdon yhteydessä. Vähentääksesi kennolle päättyvän pölyn määrää, vaihda objektiivi aina niin, että kenno on suunnattuna alaspäin vaihdon yhteydessä.


Kameran kenno on äärimmäisen herkkä ja sen puhdistus on suoritettava huolella ja tarkasti sekä varottava kennon vaurioittamista. Kennon puhdistaminen voidaan suorittaa kotioloissa sen puhdistukseen tarkoitetuilla välineillä. Kennon puhdistus settejä on saatavilla täydenkennon kameroille sekä APS-C-kennoille että MFT-kennoille. Seteissä on puhdistamiseen käytettävät lastat mitoitettu kennon koon mukaan. 


Mikäli epäröit kennon puhdistamista itse, kannattaa puhdistus teettää liikkeessä. Myös meillä Kameraliikkeellä puhdistetaan kennoja. 



Miten kenno puhdistetaan? 


Irrota objektiivi ennen kennon puhdistamista. 

5 askelta kennon puhdistukseen: 

  1. Varmista, että kameran akku on  täynnä ennen kuin alat puhdistamaan kennoa. 
  2. Kytke virta kameraan ja aseta kamera kennon puhdistus tilaan. (älä sammuta kameraa puhdistuksen aikana)
  3. Puhalla ilmapumpulla kennon irtoroskat pois, kenno alaspäin suunnattuna puhalluksen aikana. Älä koske puhaltimella tai millään muullakaan kennoon. Pidä puhaltimen kärki objektiivin kiinnitysrenkaan ulkopuolella. Älä käytä puhaltamiseen paineilmaa, se voi vaurioittaa kennoa.
  4. Ota esiin kennonpuhdistus välineet. Tiputa 1 tippa nestettä puhdistuslastalle (MFT /APS-C-kenno) tai 2 tippaa (täydenkennon kamera) 
  5. Vedä lastaa tasaisella yhdellä vedolla kennon läpi molempiin suuntiin. Tarkista puhdistustulos, jos kenno ei vielä puhdistunut, lisää nestettä lastalle ja toista puhdistus. 





Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
PMI SmokeNinja - Käsikäyttöinen savukone ruokakuvauksessa
article image
Sopivan harmaasuotimen valitseminen - ND-suodin opas
article image
Sopivan harmaasuotimen valitseminen - ND-suodin opas
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia