su105011_editjpg-065d84ca5e6df8.jpg

Mustavalkofilmin kehitys - opas filmin kehitykseen kotona

Heidi Makkonen
Heidi Makkonen@kala_slowphotography
Julkaistu 23.02.2024 (Päivitetty 15.07.2024)
Kiinnostus filmikuvaukseen on kasvanut ja aloittelevalla filmien kehittäjällä on varmasti paljon kysymyksiä. Tässä artikkelissa läpi mustavalkofilmin kehitysprosessi.

Mustavalkofilmin kehitys - opas filmin kehitykseen kotona

Mikko Kankaisen lempikamera on Leica M4
Mikko Kankaisen lempikamera on Leica M4

Viimeisten kolmen vuoden aikana kiinnostus filmikuvaukseen ja filmien kehittämiseen kotioloissa on lisääntynyt paljon. Aloitteleva filmien kehittäjä on varmasti kysymyksiä täynnä, eikä oikein tiedä, mistä pitäisi aloittaa, millaisia tarvikkeita tähän tarvitaan yms. Käydään tässä artikkelissa läpi mustavalkofilmin kehitysprosessia. Ehkäpä filminkehityskärpänen puraisee sinua ja innostut tutustumaan aiheeseen lisää. Tervetuloa mustavalkofilmin kehityksen mielenkiintoiseen maailmaan!

Huom, Tässä artikkelissa kerrotaan kuinka filmien kehityksen voi tehdä kotona. Meidän ja Mikon asiakkaiden filmit kehitetään Fujin ammattilabbiksella tai Jobon rotaatioprosessorilla ja kuivataan filmikuivauskaapissa.

Kehitetty filmi
Kehitetty filmi

Monelle mikkeliläiselle tuttu ammattivalokuvaaja Mikko Kankainen lupautui kertomaan meille mustavalkofilmin kehittämisen vaiheista ja kävimme tutustumassa prosessiin Mikon studiolla / filmilabrassa Rahulan koululla. Mutta pyydetään ensin Mikkoa esittelemään itsensä.

Olen Mikko Kankainen valokuvausyrittäjä vuodesta 2010. Pidän verstasta täällä Rahulan entisellä koululla, olen mukana aktiivisesti myös kylätoiminnassa minkä keskuksena tämä entinen koulu toimii. Pääosa työtäni on valokuvausta mutta haluan tietoisesti aikaa siitä ja tehdä töitä käsillä kuvaamisen sijaan. Silloin kehitän filmejä ja teen paperikuvia.

Mikko Kankainen tarkastelemassa kehitettyä filmiä
Mikko Kankainen tarkastelemassa kehitettyä filmiä

Filminkehityspalvelua ajattelen enemmän kulttuuritekona kuin bisneksenä ja filmikuvaus on itselle lähellä sydäntä myös, kuvaan paljon omaa elämääni filmille. Tykkään hassutella, elää hetkessä, nauttia elämästä perheen kanssa, olla luonnossa, miettiä elämää ja olla hyvä tyyppi kaikille.

Leica M4 filmikamera ja HP5 Plus mustavalkofilmi
Leica M4 filmikamera ja HP5 Plus mustavalkofilmi

Mitä tarvikkeita tarvitaan filmin kehitykseen kotioloissa?

Mustavalkofilmin kehitykseen tarvitaan:

-Sakset
-Kehitystankki (esim. Paterson)
-Puhdasta vettä
-Kehitettä joko laimennettuna tai raakana
-Keskeyte (myös pelkkä vesi toimii)
-Kiinnite
-Photoflow huuhteluun jos vesi jättää kalkkijälkiä
-Kello
-Mitta-astia kemikaaleille
-Suppilo
-Lämpömittari
-Pimiö tai pimiöpussi (myös pimiä huone toimii)
-Filmin kuivaamiseen välineet (pihdit / pehmeät sienet / sormet)
-Pyykkipoika filmin ripustamiseen
-Pölytön tila kehitettyjen filmien kuivaamiseen (esim. kylpyhuone)

Ohjeet filmien kehitykseen

Ennen filmin kehityksen aloitusta, tarkista kaikkien kemikaalien lämpötilat. Niiden kuuluu olla keskenään saman lämpöisiä, noin 20 asteisia.

Mikon studio ja filmilabra toimii Rahulan entisellä kyläkoululla Mikkelissä. Koulun vanhat opetustaulut toimivat hienosti filmien kehitysreseptien muistitauluna.
Mikon studio ja filmilabra toimii Rahulan entisellä kyläkoululla Mikkelissä. Koulun vanhat opetustaulut toimivat hienosti filmien kehitysreseptien muistitauluna.

Millainen on mustavalkofilmin kehitysprosessi?

1. Ota esille ja käden ulottuville kaikki tarvikkeet, joita tarvitset filmin kehitykseen.

2. Ensin filmi poistetaan kamerasta, katso että olet kelannut filmin loppuun ennen sen poistamista. Helpottaaksesi seuraavaa vaihetta, filmiä ei kuitenkaan kannata kelata aivan loppuun vaan jättää pikkuisen sitä näkyviin.

3. Vedä filmin päätä ulos rullasta ihan pikkuisen ja leikkaa filmin alkuun viistotukset / pyöristykset helpottaaksesi filmin pyöritystä spiraalille. Jos filmi on kelautunut kokonaan rullan sisään, saat vedettyä sen ulos filmin ulosvetäjällä.

4. Kiinnitä filmin alkupää kehitystankissa olevalle spiraalille ja siirrä tämän jälkeen filmi, spiraali, tankki, tankin kannet ja sakset pimiöpussiin ja sulje sen vetoketjut.

5. Laita kädet sisään pimiöpussiin sen reunoissa olevista rei’istä ja ala pyörittämään filmiä spiraalille pitämällä kiinni spiraalin reunoista ja pyörittämällä niitä vastakkaisiin suuntiin. (kts. video)

6. Kun filmi on pyöritetty kokonaan spiraalin ympärille, siirrä se pimiöpussin sisällä tankkiin, laita kemikaalisuppilo ja tankin kansi paikalleen.

7. Tarkista tankin pohjasta tarvittava kemikaalimäärä. Kemikaalin määrään vaikuttaa filmin koko ja monta filmirullaa on kehitettävänä. Patersonin kehitystankissa voi kehittää 1-2 kpl 35 mm filmirullia tai yhden 120 mm filmirullan. Toki määrät vaihtelee tankkityypistä, noin minun kappaleessa mikä siis videossa.

8. Kaada kehitys-kemikaali tankkiin, varmista että kannet on kunnolla suljettu. Varmista käyttämällesi filmille oikea kehitysresepti Massive Dev Chart Film Developing App puhelinsovelluksesta tai ilmaiseksi heidän verkkosivujen avulla. Käynnistä kello! Aloita kääntelemään tankkia ylösalaisin apin ilmoittamien ohjeiden mukaisesti ja pidä taukoa, kun appi siitä ilmoittaa. Muista kolauttaa filmitankkia pöytään kerran kevyesti kääntöjen jälkeen.

9. Kaada kehite-kemikaali pois tankista kierrätysastiaan tai takaisin uudelleen käyttöä varten jos et ole laimentanut sitä.

10. Keskeytä kehitys, joko keskeytys-kemikaalilla tai vedellä. Kääntele tankkia säännöllisesti apin ohjeita noudattaen. Kaada keskeytys-aine pois.

11. Mittaa kiinnite-kemikaali ohjeen mukaisesti ja kaada se tankkiin. Kääntele taas ohjeen mukaisesti.

12. Kaada kiinnite kemikaali pois ja huuhtele huolellisesti. Filmin pesuun kannattaa käyttää ns. Ilford washing menetelmää niin kiinnitteen saa pestyä tehokkaasti mutta mahdollisimman vähän vettä käyttäen. Periaatteessa homma menee näin: täytä tankki ja sekoita viisi kertaa, vaihda vesi ja sekoita kymmenen kertaa, sitten 20 ja varmuuden vuoksi tämän voi myös tehdä varmuuden vuoksi toisen kerran.

13. Kaada photoflow tankkiin, poistaaksesi filmin pintajännityksen. Photoflow ei ole pakollinen, mutta se helpottaa veden valumista pois filmin pinnalta kuivumisvaiheessa.

14. Kaada photoflow pois ja ripusta filmi kuivumaan.

15. Saadaksesi kehittämäsi filmin kuvat valokuviksi, tarvitset siihen skannerin tai kameraan liitettävän filmiskannerin. Tai voit viedä kehittämäsi filmin skannattavaksi valokuvausliikkeeseen.


Jääkaappi on lastattu filmeillä, milläs muullakaan.
Jääkaappi on lastattu filmeillä, milläs muullakaan.

Mitä hyviä puolia on siinä, että mustavalkofilmin kehittää itse kotona?

Filmin kehitys on mukavaa tekemistä, jossa näkee kuvien valmistumisen ihan uudesta näkökulmasta. Kehittämällä itse filmit säästää myös rahaa ja voit vaikuttaa kehityksen lopputulokseen käyttämällä erilaisia kehitemerkkejä sekä erilaisilla kehitystekniikoilla. Mikäli aihe kiinnostaa, rohkaisemme tutustumaan aiheeseen lisää ja hakeutumaan esimerkiksi kurssille, jossa pääsee ohjatusti kehittämään ensimmäisen filmin

Mitä huonoja puolia on siinä, että mustavalkofilmin kehittää itse kotona?

Filmikemikaalit jättävät roiskuessaan herkästi jälkiä kodin kalusteisiin ja kaakeileihin. Roiskeet eivät lähde kalusteista. Lisäksi kotona on hankalampaa saada filmit kuivattua pölyttömässä tilassa. Pöly jättää jälkensä filmin pintaan.

Ovatko kehityskemikaalit myrkyllisiä? Miten niiden kierrätys tapahtuu?

Kehityskemikaalien kierrätysohjeet kannattaa tarkistaa pakkauksen kyljestä. Niissä ohjeistetaan kemikaalille sopiva kierrätystapa.

Jos kiinnostuu enemmän filmikuvauksesta tai filmin kehityksestä, niin missä voi oppia näistä lisää?

Mikko on välillä järjestänyt mustavalkofilmin kuvaukseen ja kehitykseen liittyvän kurssin, joten häneltä kannattaa kysyä, onko kursseja tulossa. Myös Kameraseurat järjestävät toisinaan aiheeseen liittyviä kursseja. Mikäli aiheesta innostuu enemmän Suomessa toimii Suomen Pimiötaiteilijat ry, joka säännöllisesti järjestää koulutusta aiheen ympärillä.

Hieno hetki, kun kehitetyn filmin negat ovat silmien edessä.
Hieno hetki, kun kehitetyn filmin negat ovat silmien edessä.  

Filmikuvaus valikoimamme kameroihin, filmeihin ja tarvikkeisiin pääset tutustumaan täältä.

[tuotekaruselli: 25771, 112868, 17246, 17247, 17432, 17431, 13477, 12125, 20884, 17845, 20743]

Ammattivalokuvaaja Mikko Kankainen

Nettisivut: https://kankainen.org/

Instagram: https://www.instagram.com/mikkokankainen/

Facebook: https://www.facebook.com/kankainen.org

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

article image
3 tapaa makrokuvaukseen ja muutama vinkki makrokuvien valaisuun
article image
Tuotekuvaus - vinkit aloittelijalle
article image
Yrityksen oma tuotekuvauspiste korkealaatuisille tuotekuville
article image
Sisällöntuotannon ABC - Vinkareen vinkit
015 211 540
Avoinna myymälän aukioloaikoina
ma-pe 9-17 ja la 10-14
asiakaspalvelu@kameraliike.fi
Vastaamme asiakaspalvelun viesteihin viimeistään 24 h kuluessa
Mikkelin valokuvausliike Oy
Porrassalmenkatu 21 50100 Mikkeli
Payment methods
Muuta evästeasetuksia